32
Следвайте ни

Една на 100 000: 72-годишна разбра, че е с огледални органи

viber icon

72-годишната пазарджиклийка Йорданка Дойкова се оказа истински медицински феномен. Хирурзите от МБАЛ-Пазарджик откриват, че всичките ѝ вътрешни органи, включително сърцето, са разположени огледално. 

Тази особеност се открива при изследвания преди лапароскопска операция за отстраняване на жлъчката. Жената постъпва в Хирургично отделение с панкреатит поради жлъчно-каменна болест. 

Д-р Муса Дурльов, който извършва операцията, избира лапароскопията като много по-щадяща и без риск от усложнения. Негов асистент е д-р Гергана Вълева, а цялата оперативна дейност се наблюдава от началника на отделението д-р Георги Стоилов. За успешната животоспасяваща операция помагат и екип от анестезиолози. Тя продължава близо 2 часа. Изисква голяма концентрация и прецизност, тъй като всички органи на Йорданка са разположени огледално и хирурзите трябва да извършат всичко обратно.

„Опасното при нея е, че може да няма пълна ротация на органите, което означава, че реално не се знае къде са кръвоносните съдове и жлъчните пътища, което прави една такава операция изключително сложна“, уточни д-р Гергана Вълева. 

Пациентката е оперирана на 13 г. от остър апендицит, който не е намерен от лекарите тогава. При ревизия на коремните органи сега е открит вляво. 

„Много често тези пациенти имат усложнения и трудно излизат от анестезия поради аномалии в белия дроб. Белите дробове при Йорданка също са разположени обратно. Левият бял дроб е с три лоба, а десният с два“, разказа още д-р Вълева. По думите й 1:100 000 е вероятността човек да се роди с напълно обърнати органи, включително сърцето, т.е. обратна аномалия. 

Никой от лекарите, участващи в операцията няма в своята медицинска практика подобен случай. Според тях това е и първият такъв за МБАЛ-Пазарджик. Интересното в случая на Йорданка е, че анатомията и е напълно различна, но тя не е имала сериозни здравословни проблеми. Има син, дъщеря и се радва на четирима внуци. 

72-годишната жена благодари от сърце и душа на д-р Муса Дурльов, хирурзите, анестезиолозите и целия екип на Хирургично отделение за положените грижи за нея и доброто отношение. Тя не се чувства по-специална от другите хора и не приема себе си като феномен. Д-р Муса Дурльов пожела на своята пациентка още дълги години да бъде жива и здрава.
 
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?