32
Следвайте ни

Двуметров габион пази спомена за незабравим учител, историк и краевед

viber icon

Ден след като училищният звънец би за първи път, един от култовите пещерски учители получи и своето достойно място в "Алеята на славните пещерци". Двуметров габион ще пази спомена за незабравимия учител и директор Стефан Попчев, съобщи Мария Джуркова, която е сред инициаторите на оригиналния проект.

Освен кратки биографични данни парковото съоръжение е оборудвано и по традиция с QRкод, който извежда посетителите в сайт с подробна информация за светлата личност на местния историк и краевед.

Стефан Попчев е третата личност, избрана с гласуване в анкетата за обществено допитване. В него пещерци разпознаха истинския пазител на историята на родопския  град. 

"За реализирането на проекта, както вече е известно двигател, сърце и осигуряващ финансирането е д-р Николай Пенев. Участвам и аз със скромна помощ. Проектът среща подкрепата на Община Пещера в лицето на кмета Йордан Младенов, а в днешното приключение, наречено "поставяне на габион и пълненето му с камъни" на терен дейно участие взеха Илиян Петров, Георги Смилянов и най-работливите Коста и Митко, както и преминаващи граждани. На всички огромно благодаря!"- коментира Мария Джуркова. И допълни, че се надява достойно да е уважена паметта на историка, дал своя огромен принос за Пещера.

Припомняме, че първите два интересни обекта в "Алеята на славните пещерци" са пейка-книга на Спасителя на града Осман Нури, предотвратил по време на турското робство клане и опустошаване на Пещера, подобно на това в Батак. Вторият бе арка, посветена на големия български политик и военен деец Михаил Такев. 

За реализацията на проекта е избран иновативен подход, който да е интересен за младите хора. Така непринудено се разпалва любопитството им към историята на родния край, така че тя да остане в паметта и на следващите поколения.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?