Следвайте ни

Две злополуки с пострадали деца, подозират „външна намеса“

Нито надлезът в Мокрище, нито вратата в Спортното давали индикации, че са опасни

viber icon

„Външна намеса“ заподозряха като причина за двете злополуки, при които пострадаха деца ​- на железопътния надлез в Мокрище и в двора на Спортното училище. Сходни бяха коментарите по повод на инцидентите на Георги Шикерджиев, шеф на „Паркинги и охрана“ към общината, и на Георги Георгиев, директор на най-младото школо в Пазарджишко - Спортното, което работи от 2 години.

 

Металната врата, три метра висока и толкова широка, която в четвъртък вечерта се стовари върху петгодишно момченце в двора на Спортното училище в Пазарджик, няма как да е паднала сама, убеден е Георгиев. Не е имало нито силен вятър, който да я бутне, нито други предпоставки.

 

Георгиев припомня един дългогодишен проблем на школото - то буквално е разграден двор. И двата официални входа на двора са постоянно отворени, но те далеч не са единствени. За да си съкратят пътя или просто да си разходят кучето на същите площи, където учат и тренират деца, хора от близки къщи и блокове постоянно срязват или пробиват мрежи.Това се случва и с огражденията на спортните съоръжения. Влизат както пешеходци, така и автомобили, а поставената преди време бариера не спира никого. Външни лица имат достъп до почти всичко, с изключение на отдадени под наем от общината площи на частни спортни клубове.

 

Пробойни в мрежите и оградите, за да се отвори още някой вход или изход, се появили и веднага след последните ремонти. Същите констатации били направени и при огледа на сутринта след инцидента с детето - още дупки в оградите и атакувани елементи от оградата. Както се казва, утре и те могат да паднат и да ударят някого.

 

Георгиев разказа, че в близост с ограждението с двете огромни метални врати, едната от които затисна момченцето в четвъртък вечер, всекидневно тренират по 80 деца. Смята, че съоръженията са безопасни. Били монтирани преди около година. Изглеждали здрави. Имало си човек, който да ги поддържа - сутрин ги отваря, вечер ги затваря, оглежда ги за проблемни участъци всекидневно.

 

В същата сграда се помещава и СУ „Георги Бенковски“. То е едно от най-големите в града с 500-600 възпитаници. Преди три години след възраждането на Спортното училище там бяха настанени и неговите паралелки, като децата учат и тренират на смени. Тренировъчните съоръжения обаче са ресор само на Спортното училище.

 

Припомняме, че в "Марица" няколко пъти сме писали за въпросния разграден двор. С проблема не успяват да се справят директорите поне от 10 години насам. Нещо повече - учебното заведение се използва за квартална кучешка площадка, въпреки че на входовете има забранителни табели за любимци. Логично е да се предположи, че изпражненията им са навсякъде, където играят и тренират децата.

 

От общината в Пазарджик се въздържаха от коментар, като припомниха, че отговорността за безопасността в училищата носят директорите и служителите.

 

Парапетът на железопътния надлез при Мокрище, е на възрастта на самото съоръжение, иначе казано - монтиран е преди преди 40 години. Въпреки това не можело да падне от само себе си, нито от вятър, смята Георги Шикерджиев. При периодично боядисване не се виждали никакви дефекти или други знаци, предвещаващи, че може да се откърти.

 

Припомняме, че точно това се случи в сряда около 21 часа вечерта. Група деца минавали по надлеза, когато част от предпазния му парапет се откъртила и повлякла останалата част от съоръжението. Трима от тийнейджърите паднали, за късмет - от неголяма височина. Единият временно изпаднал в безсъзнание, другият е със счупен глезен, третият по чудо е с леки наранявания.

 

По думите на Шикерджиев, не е възможно да са правени опити за кражба на елементи и така да е дестабилизирано преграждението. Всяка от частите е по 70-80 кг, трябвало кран, за да ги повдигне. Освен това пътят е добре осветен и много оживен, така че все някой е щял да подаде сигнал за посегателството.

 

До момента нямало нищо, което да подскаже, че по това съоръжение има проблем и той може да доведе до инцидент, застрашаващ човешки живот.

 

Полицията разследва случая в Мокрище под наблюдението на Районната прокуратура. Работи се по три версии - натиск върху металните платна, включително и от самите деца, умора на материала или технически неизправности. Ще бъдат направени и експертизи. Огледи са направени и от общински служители. Наета е и фирма, която да направи обследване. От петък започна обход на всички надлези и крайпътни съоръжения в общината.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?