32

Две села срещу кариери: Искат Ели дере да е защитена местност

Учени и общественици обявиха подкрепата си и обещаха съдействие

Местността Ели дере между селата Паталеница и Ветрен дол да бъде обявена за защитена и така да се предпази тази територия заедно с намиращите се в нея природни и културно-исторически богатства от безвъзвратно съсипване при евентуален добив на инертни материали - това искат жителите на двете населени места. Гражданското сдружение „Къркария“ с помощта на експерти вече е внесло в Министерството на околната среда и водите доклад, с който мотивира това искане, съобщи председателката на сдружението Йоанна Попова по време на свикана по този повод пресконференция. Процедурата по обявяване на местността за защитена вече е в ход.

Реакцията на хората идва след поредица от инвестиционни намерения за разкриване на кариери и добив на подземни богатства в района. Три фирми са подали такива инвестиционни предложения, като две от тях проучват, а третата е оградила имота, в който има направен сондаж. По закон те имат право, но не се отчита, че такава дейност би разрушила ценни археологически обекти и би съсипала еко система с редки и застрашени животни и растения. Това показват продължили година и половина проучвания с участието на експерти от Аграрния университет в Пловдив Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, БАН, Националния природо-научен музей, ЛТУ и СУ „Св. Климент Охридски“ в района, включително и в близките гори. Констатациите дават основание на „Къркария“ и жителите на двете села да поискат обявяванета на Ели дере за защитени местност. Целта е да се предотврати разкриването на кариери и да се опазят археологическите и природните богатства. 

„Концесионната площ на една от фирмите се намира в землището на Паталеница, а в центъра на тази концесионна площ се намира най-голямото светилище на бог Асклепий“ - разказа Йоанна Попова. Тя припомня, че със съмишлениците ѝ още преди две години са сигнализирали всички институции, включително няколко министерства, министър-председателя и омбудсмана, здравните власти - защото двете села са известни с чистия си въздух, а Ветрен дол дори е със статут на балнеолечебен курорт.

„Документите за обявяване на защитена местност, внесени на 25 март, предстои да бъдат разгледани, но ние държим от Министерството на околната среда и водите да се отнесат с пълна сериозност към документите, които са изпратени до тях и да бъде обявена за защитена тази местност“ - заяви Росен Христов, член на сдружението.

Жителите на двете населени места не искат добив на инертни материали, а земеделие и туризъм, както и да се запази екологично чист районът, в който живеят те и децата им. А той е известен с красивата си природа и с множеството културно-исторически обекти.

„Когато чух за намеренията районът около светилището на Асклепий да се певърне в кариера, побеснях!“ - сподели проф. Валерия Фол - историк и траколог. Тя припомни, че още в древността това светилище заради даденостите си - лечебна вода, прекрасна природа, е носело изключително богатство и е било известно в древния свят чак до Рим. Тя е категорична, че мястото трябва да се допроучи. Откритото само около стените и е изложено в музейна експозиция в Пловдив, е богатство за науката. Има надписи, които разказват за тракийската аристокрация, която участва в управлението на Римската империя, за божествата, за културата на хората от онези времена. Всичко това може и трябва да се превърне в културен, лечебен, селски и екотуризъм, убедена е проф. Фол.

Кметовете на двете села твърдо застават зад исканията на земляците си. Във Ветрен дол над 80% от поминъка е земеделие и хората няма да дадат да се направят кариери, рискувайки прехраната си - заяви кметът Георги Янев. В Паталеница също са притеснени от евентуален добив и държат да се запази както светилището, така и другите културни обекти и чистата природа. Нещо повече - там са готови и на протести, за да защитят селото си и околностите му- предупреди кметът Стоил Фърцов. Подкрепа обеща и общинският съветник Ангел Василев.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?