Две наши школа в дни за учене през целия живот

Бащи и синове рамо до рамо в Гимназията по строителство и архитектура

Теодора ДИМИТРОВА

Родители се квалифицират заедно със своите деца в курсове и обучения, предлагани от Професионалната гимназия по строителство и архитектура в Пазарджик. Тя бе едно от двете учебни заведения от областта, представили се в рамките на Националните дни за учене през целия живот в Русе. Школото участва в европейския проект, в рамките на който се провеждат такива дни, от самото му начало.   

Зам.-директорът инж. Стоянка Харалампиева пояснява, че в гимназията имат обучение на възрастни и валидиране на различни дейности, както и вечерна форма. Може да се каже, че от страна на възрастните има интерес да се дообучават или квалифицират в нашите специалности. В момента те са сред най-търсените в цялата страна. По рамкова програма това става след завършено средно образование, като в пазарджишката гимназия се квалифицират кадри като строителни техници и геодезисти, казва зам.-директорът. Отделно от това се предлага валидиране на професионални компетенции - като това е нещо, което се знае в неформалното обучение, а в училището валидират наученото. В него има и допълващо обучение, защото не всичко неформално предлага пълните знания и компетенции.  

В Сградото, както го знаят в Пазарджик, има също обучение до основно образование. Хора, завършили само основно образование, пък могат да придобият квалификация по различните специалности и по различни начини. Инж. Харалампиева допълва, че организират и курсове, за които продължението е в зависимост от това дали става дума за част от професия, или за цялата професия.

Имаме доста бивши наши възпитаници, които са завършили и се връщат отново, за да надграждат наученото в гимназията. Имаше един период от обучението, в който завършваха 12. клас и имаха право да продължат висше образование, но получаваха до този момент само средно, без квалификация. Тогава 13-ият клас беше по желание. Имаме такива случаи, в които са завършили даже висше образование като друга специалност и се върнаха да се квалифицират като строителни техници, уточнява още зам.-директорът. По думите , във вечерните форми се записван възрастни хора, дори и над 40-годишни. Имаме даже един баща, който валидира част от професията, и сега той заедно с двама му синове се записаха да учат средно образование, за да се квалифицират за строителен техник.

Според Стоянка Харалампиева през последните години се наблюдава и тенденция на увеличение на момичетата и жените, които проявяват интерес към специалностите в Професионалната гимназия по строителство и архитектура. Те са повече в специалностите "Брокер на недвижими имоти" и в "Строителство и архитектура", защото могат да работят и в проектантски бюра, в общини, офиси на фирми, което за една жена е добре. Чисто техническата работа не е трудна за тях, а дори и на строителните обекти има жени, които работят наравно с мъжете.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?