32

Дванайсет одобрени за директори на двайсет училища

Жалба на учителка до ВАС спря конкурса за школски ръководители

Дванайсет са допуснатите до следващ етап от конкурса за директори на двайсет училища в областта. Списъкът с преминалите през ситото кандидати е публикуван на сайта на Регионалното управление по образованието. За пореден път няма достатъчно кандидати (по наша информация седем са отхвърлените).

Конкурсът за нови школски ръководители обаче е преустановен. Причината за това е определение от 10 август на Върховния административен съд по дело, заведено след жалба на кандидатка за управленския пост в СУ "Д-р Петър Берон" в Пазарджик. Магистратите са постановили спиране действието на Наредба №16 от 01.07.2022 г. за провеждане на конкурси за заемане на длъжността "директор" в държавните и общинските училища в цялата страна. В този смисъл не може да бъдат определени дата и час за започване и място за провеждане на писмения изпит, уточняват от РУО.

Целта на спирането на действието на наредбата е да се осигури защита на лицата, подали жалба или протест, какъвто е случаят с директора на пазарджишкото училище, сочи се в мотивите на ВАС.

Върховните магистрати приемат, че ако обявените конкурси за заемане на длъжността „директор“ на институции в системата на предучилищното и училищното образование продължат при действието на оспорения нормативен акт, това би ограничило възможностите на жалбоподателката за успешно участие в конкурса предвид евентуално несъответствие с поставените в Наредбата изисквания към кандидатите. Заложени са множество критерии, които имат субективен характер, отнасят се до личността на кандидата като мотивация за заемане на длъжността, нагласа за работа в екип и усъвършенстване и комуникационни умения. Евентуалната незаконосъобразно формирана комисия, която ще оценява качествата на кандидатите, и възможността за субективизъм при оценката влияят пряко върху законосъобразността на конкурса и пряко засягат всеки участник в този конкурс. От своя страна, централизираното провеждане на стотици конкурси за директори на институции в системата на образованието, които са обявени в момента, при действието на незаконосъобразни правни норми, би представлявало действително сериозно засягане на обществения интерес, включително и на жалбоподателката като участник.

Предварителното изпълнение на наредбата би причинило значителни и трудно поправими вреди както на интересите на участниците в конкурса, конкретно и на жалбоподателката, така и на защитимите обществени интереси, които са предмет на регулиране. Това е така и предвид несигурността, свързана с действителността на евентуално възникналите вследствие на конкурса трудови правоотношения, в случай че наредбата бъде отменена от съда, и неблагоприятния ефект върху провеждането на предстоящата учебна година.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Йоцо гледа

Йоцо гледа

21.08.2022 | 12:38

Ей Алфи, Наредбата е на рептилите от ПП и на онова химическо недоразумение Денков! Ти май си заседнал някъде преди година и половина и си седиш там!

Отговори
1 1
Алф

Алф

21.08.2022 | 07:04

Че при кой критерий не може да се прояви субективизъм!? Гербаджийска работа на Васаджиите!

Отговори
2 1

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?