Следвайте ни

Двама мъртви столетници в изборните списъци

Баба на 1 век от Говедаре е най-възрастният гласоподавател

viber icon

Двама мъртви столетници фигурират в избирателните списъци за предстоящите избори за европейски парламент на 25 май. И за двата случая няма издаден смъртен акт, което се явява пречка те да бъдат извадени от регистрите за вота.

Шефката на отдел Гражданска регистрация на населението към община Пазарджик Татяна Папазова обясни, че нейни служители са извършили проверка на място още през миналата година. Единият случай касае жена, която е починала в чужбина и няма смъртен акт, а в другия също става въпрос за смърт, пак извън територията на община Пазарджик. Това са данни, които сме получили от роднините, обясни Папазова. В списъците фигурира и още една жена на сто години, която е с постоянен адрес в Пазарджик, но понастоящем живее при роднини в Пловдив. Така най-възрастният гласоподавател в общината остава жена от Говедаре, която през април чукна един век. 1278 пък ще са 18-годишните младежи, които за пръв път ще имат възможност да дадат своя вот на евроизборите. До 10 май са приети общо 358 заявления за гласуване по настоящ адрес. От тях 89 са за Пазарджик, а останалите 269 са по кметствата.

В сроковете, определени от Изборния кодекс, не са постъпили заявления за гласуване на друго място и заявления от избиратели с трайни увреждания, желаещи да гласуват с подвижна избирателна кутия, поради което не е образувана подвижна избирателна секция. Лица с увредено зрение или със затруднения в придвижването могат да заявят желание за помощ в изборния ден в общинската администрация на телефон 402 359. До 14 май на интернет страницата на общината ще бъде публикуван списък на заличените лица, съдържащ имената на лицето, номера и адреса на избирателната секция. Всеки избирател може да поиска отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък.

Заявленията се приемат не по-късно от 7 дни преди изборния ден - до 17-ти. С Решение на ЦИК са определени 30 секции в Пазарджик, които да участват в експерименталното машинно гласуване. В него може да се включи всеки избирател, който има адрес в териториалния обхват на определените секции. Избирателят гласува с магнитна карта, като устройството показва бюлетина, идентична с хартиената. Гласът му се записва и съхранява в електронна избирателна кутия, която не позволява разкриването на самоличността и начина му на гласуване.

Отпечатва се контролна разписка с отразения вот, която се пуска в специална кутия за машинно гласуване. Учениците и студентите - редовно обучение, могат да упражнят правото си в избрана от тях секция в населеното място, където се намира учебното заведение, след представяне на заверена ученическа или студентска книжка. В изборния ден Общинската администрация ще извършва справки по избирателните списъци и ще издава удостоверения на лица, за които е отпаднало основанието за включване в забранителните списъци.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ашколсун бе керата

Ашколсун бе керата

14.05.2014 | 15:28

Ами ако 500,000 умрат в чужбина или в други населени места и те ли ще са в списъците,ами има начини бе,ами оправите я тая държава да си знае броя на гражданите !!!!!!! Толкова ли е трудно за една държава ама то държава ли е,всеки политик лови риба в мръсна вода ха ха ха както казваше тато

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай