32

Двама кандидати се борят за кметския пост в Панагюрище

Средногорската община отново избира градоначалник след касирането на вота от есента на миналата година

Само двама са кандидатите за кмет на община Панагюрище, които ще се състезават на предстоящите нови избори, насрочени от ЦИК на 23 юни. Средногорската община ще избира отново свой управник, след като съдът обяви за недействителни резултатите от местния вот, проведен през есента на миналата година. Един срещу друг сега се изправят стигналите тогава до балотаж Никола Белишки, издигнат от ГЕРБ, и Желязко Гагов, издигнат от инициативен комитет. Регистрация за участие в местните избори е направило и ДПС, но не е издигнало свой кандидат.

До момента предизборната кампания в средногорската община протича спокойно, ако се съди по решенията на ОИК. Те са рутинни, няма съобщения за получени сигнали за нарушения.

Никола Иванов Белишки е роден на 28 декември 1966 година в Панагюрище. Наследник е на българския революционер Деян Белишки. Завършва гимназия в Панагюрище. Висшето си образование завършва в Технически университет - Габрово. Служил е в 129 ПРТБ „Марино поле". Работил е като преподавател в Панагюрище, началник на енергиен отдел в „Асарел-Медет“ АД.

В политиката влиза през 2007 година, когато става общински съветник като водач на листата на ПП ГЕРБ. Две години по-късно е избран за народен представител. През 2011 година печели убедително изборите за кмет на община Панагюрище и оттогава ръководи средногорския град.

Желязко Иванов Гагов е роден в гр. Панагюрище. Възпитаник е на Езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик. Завършил е "Право" и "Финанси". Работи като директор "Маркетинг и продажби" в компания в сектора на сигурността и отбраната в България, базирана в Панагюрище. Владее три езика. На предходните избори също се яви като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет.

През есента на 2023 година Желязко Гагов бе избран за кмет на община Панагюрище след балотаж.

Никола Белишки обаче обжалва резултатите от втория тур, след който разликата между двамата кандидати бе само 28 гласа. Съдът поиска повторно преброяване на бюлетините и ревизиране на изборните книжа, при което в село Попинци бяха установени 108 спорни бюлетини. Такива бяха открити в още 14 секции. По време на няколкото съдебни заседания бе установено още, че печатът и бюлетините, с които е гласувано в секция 25 в Попинци, не се намират в основния чувал. Те са били пренесени с друг чувал от селото до Панагюрище от трима представители на спорната секция. До предаването им в общинската избирателна комисия са минали пет часа. Установи се още, че единият от пакетите с бюлетините, с които гласувано, е с нарушена цялост и липсват бюлетини.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?