Душманинът на Марица отличник в усвояването на европейски средства

Пазарджишката фирма "Екоинвест", която в събота причини тежко замърсяване на реката, има одобрени проекти за над 4 млн. лева. Давана е за пример от експертите в Областния информационен център в Пазарджик заради добрите си практики в иновациите и опазването на околната среда.

 

Фирмата, която предизвика масово измиране на риби в Марица с изпускане на токсични вещества в реката, е печелила множество европроекти и е сочена като еталон за добри практики от експертите в Областния информационен център-Пазарджик.

"Екоинвест" ЕООД усвоява над 4 милиона лева по различни програми. Първият голям проект по ОП "Иновации и конкурентоспособност" е от 2016 година. Общата стойност на инвестициите е 1 650 000 лева, като от тях безвъзмездната помощ за фирмата е 990 000 лева. 

Целта на проекта е повишаване на капацитета за производство на полимери и засилване на експортния потенциал на предприятието чрез инвестиции в ново производствено оборудване. Според бизнес плана с европейските средства фирмата внедрява съвременни технологии за увеличаване на автоматизацията. С тях се цели да се намали количеството на влаганите в производството ресурси, с което

да се ограничи до минимум вредното въздействие върху околната среда. 

Другият голям проект на "Екоинвест" също е свързан с щадящи околната среда практики. Той е за въвеждане на оптимално енергопотребление. Спечелен е от фирмата през 2017 година, а финансирането по него е 2 498 950 лева. 

Докато усвоява европейски средства за екологични практики и печели одобрението на експертите, дружеството се превръща в добър познайник на институциите с различни нарушения. 

„Екоинвест“ не за пръв път попада на мушката на екоинспекцията

заради замърсяване на реките Пишманка и Марица. Само за миналата година името на дружеството присъства в поне пет отчета на РИОСВ-Пазарджик.

Във всички се казва, че наложените санкции са за заустване на отпадъчни води със съдържание над максимално допустимите концентрации по същите показатели, които бяха посочени и след изследванията на пробите, взети в събота - химична потребност от кислород и неразтворени вещества. Наказание по същия повод е наложено на предприятието и през лятото на 2018 година. Явно обаче само глобите не са били достатъчни, за да заставят фирмата да е по-отговорна към природата.

Паниката около драматичното замърсяване на Марица започна в съботната сутрин, когато в коритото <210> изплува мъртва риба в района от село Огняново до град Стамболийски.

Директорът на РИОСВ Костадин Гешев незабавно сформира екип от експерти и разпореди щателно обследване на района за следи от източници на замърсяване. За инцидента са уведомени окръжният прокурор на Пазарджик, директорът на ОД на МВР и директор​ът на БАБХ за вземане на проби от умрялата риба и установяване на причините за смъртта <210>. 

Установено е превишение в пъти над пределно допустимите концентрации

на вещества в производствените отпадъчни води на обекта по Наредба 7 за реда и начина за заустване на отпадъчни води в канализационните системи. Превишени са следните показатели: химическа потребност от кислород (ХПК) -при норма 700 mg/l, пробите показват 2322 mg/l, или 3 пъти над ПДК. А нормата за неразтворени вещества е превишена 16 пъти. При норма 200 mg/l са измерени 3140 mg/l. Високи стойности на тези показатели са установени и в градския колектор, който отвежда отпадъчните води от „Екоинвест” ЕООД / ХПК - 2940 mg/l, и неразтворени вещества - 5392 mg/l/.

След принудително спиране на дейността на фирмата замърсяването е преустановено, съобщиха от РИОСВ-Пазарджик. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?