49

Драмата с паметниците: В Пазарджик най-яростните спорове са за бюста на Петър Абаджиев

Паметникът на Петър Абаджиев в градинката срещу старата автогара е най-оспорваният мемориал от времето на социализма в Паз​ар​джик. Периодично около него се завихрят спорове в социалните мрежи, той е многократно оскверняван, а неведнъж в Общинския съвет е внасяно искане за неговото премахване или преместване. Но всеки път против това се обявяват не само представители на левите партии, но и твърди привърженици на дясната идея.

Последните (засега) дискусии по темата бяха през 2020 година, когато съветникът от БЗНС Димитър Петков за втори път внесе предложение за премахване или преместване на бюста на Абаджиев. Това е единственият паметник на терорист не само в страната ни, но и в Европа. Исторически източници твърдят, че Абаджиев е един от организаторите на кървавия атентат в столичния храм „Света Неделя“ на 16 април 1925 година, при който загиват 134 души, а ранените са над 500, като много от тях по-късно умират от раните си. Взривът е целял унищожаването на българския военен и политически елит.

Същевременно обаче се води спор дали терористът и увековеченият на паметника в Пазарджик Петър Абаджиев са едно и също лице. Има твърдения, че мемориалът е на свързания с Пазарджишко партизанин Петър Стратиев, останал в историята като Абаджиев, неизвестно защо. На фундамента са изписани неговите дати на раждане и гибел. А атентаторът е родом от Тетевен и няма никакво връзка с Пазарджишкия край.

Тогавашният кмет на града Тодор Попов направи почти пророческо изказване:

„Докато аз съм кмет, паметници няма да бъдат премахвани, премествани, поругавани и каквото и да било още, заяви Попов. Те пазят историята такава, каквато е. След 30 години спорове е време някои грешки да се забравят, други да се простят, за да можем да продължим напред. Хубаво е да се поглежда в миналото, но прекаленото взиране назад води до изгубване на пътя напред. Никога желанието за реваншизъм не е водило до нищо добро. Агресията ражда агресия. Ако сега приемем да премахнем този паметник, ще завалят предложения от всякакви хора, несъгласни с една или друга част от историята ни и желаещи да се унищожат едни или други паметници“. 

Днес вече имаме премахнат паметник и вълна от предложения за следващите.

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 4 оценки
3.5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
???

???

12.02.2024 | 10:23

Има ли паметник на Гьобелс или на Гьоринг в Германия?

Отговори
6 0
666

666

14.02.2024 | 02:08

Има на Русия

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?