Следвайте ни

Дописват ли се гласоподаватели в Пазарджишко?

viber icon

Представители на 4 политически сили, участващи със свои кандидати в изборите, алармираха за дописване на списъците с гласоподаватели. Това бе темата на пресконференция, на която бе оповестено, че такива данни до момента има за 6 села в общината, във всяко от които за деня на вота електоратът щял да набъбне със 70 до 300 души. Това прави хиляди гласове, които биха могли да изкривят резултатите в полза на един кандидат.

Четирите политически сили – и леви, и десни - са опоненти в борбата за местната власт, но в случая са се обединили около желанието да има прозрачност при провеждането на вота. Внесли са искане в общинската администрация да бъдат изнесени на публично място обновените списъци, заедно с гражданите, подали заявления за гласуване по настоящ адрес. Целта е така да може да се направи сравнение с действителния брой жители и да се разбере има ли опит за злоупотреби. Освен това така всеки, пожелал да гласува по настоящ адрес, ще може да провери дали е вписан или не.

 И припомнят, че подобни съмнения имало и в предишните местни избори, когато в Мирянци имало 70 новорегистрирани жители. Само за 20 от тях местни хора си спомняли да имат връзка със селото. По сигнал екип на национална телевизия отразявал изборния ден наживо. А останалите 50 човека така и не се появили при урните за гласуване.

Засега обаче от общината са изнесли само предварителните списъци с регистрираните до 26 април граждани.

В отговор до медии от местната администрация обясняват, че не разполагат с актуализираните списъци. Припомнят, че заявления за гласуване по настоящ адрес са приемани до 12 октомври, а данните от тях са подадени към Главна дирекция ГРАО. Оттам предстои да бъдат изпратени до областните администрации, които да ги разпределят по общини, откъдето пък ще бъдат предадени на секционните комисии.

Допълнените списъци не са налични в Община Пазарджик, а искането трябва да бъде отправено към Главна дирекция ГРАО, категорични са от общината.

От 4-те политически сили не приемат това за задоволителен отговор и смятат да сигнализират Общинската избирателна комисия.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?