32
Следвайте ни

Домът за възрастни в Щърково отпразнува 50 г. (СНИМКИ)

viber icon

Домът за възрастни хора с увреждания в Щърково отпразнува вчера своята 50-годишнина. За съжаление, архивни документи за историята на дома почти не са запазени. Въпреки това от Община Лесичово са успели да издирят най-важните факти от миналото на единствения в Пазарджишко Дом за настаняване на възрастни с физически увреждания и да издадат брошура.

Идеята за такъв дом е от 1969 година. Тогава обаче намеренията били домът за инвалиди (както са го наричали по онова време) да се помещава в училището в Щърково. Това обаче не било съгласувано с просветните институции, така че идеята пропада.

На следващата година темата пак се обсъжда, защото в целия тогавашен Пазарджишки окръг не е имало такава социална услуга, а нуждаещите се много трудно намирали места в други окръзи. Затова отдел "Просвета" дава съгласие децата от Щърково да учат в Динката, а сградата на училището да бъде предоставена за дом за инвалиди. След преустройства в школската база през 1971 година социалното заведение започва да работи.

Първоначално е бил с капацитет 70 души, после са намалени до 60, а в момента може да приеме до 40 потребители. Временно заради пандемията обаче броят им е редуциран до 30. Домът е управляван от четирима директори, в последните 26 години го ръководи Цветанка Василева. През всички тези години социалното заведение е имало своите приятели и дарители, на които от Община Лесичово за пореден път изказват дълбока благодарност.

Юбилейното тържество бе уважено от заместник – министъра на труда и социалната политика Надя Клисурска, зам.-изпълнителния директор на Агенция социално подпомагане Ана Ананиева, директора на РДСП Цветелина Арапова, директора на ДСП Радка Кежева, зам.-кмета Веселина Милкова, общинския съветник Димитрия Тошкина, както и управители на социални услуги услуги от общината.

Водещ на събитието бе актьорът от Сатиричния театър Теодор Елмазов. Надя Клисурска, заедно с кмета на общината Серьожа Лазаров и директора на дома Цветанка Василева, прерязаха лентата но новооборудвания кухненски блок.

За здравето на служители и потребители отец Димитър отслужи празнична литургия.
Поздравителни адреси изпратиха областния управител на област Пазарджик Иван Васев и изпълнителният директор на АСП Румяна Петкова.

*Снимки - Информационен център - Калугерово

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?