32
Следвайте ни

Домът за възрастни с увреждания в Щърково чества 50 години

viber icon

Домът за възрастни хора с увреждания в Щърково празнува днес 50-годишнина. За празника, с който ще бъде отбелязан половинвековният юбилей, са поканени госит от Министерството на труда и социалната политика, от Агенцията за социално подпомагане и структурите й в Пазарджик.
"Аз лично съм благодарна на екипа на дома, че осигуряват на потребителите спокойствие и достоен живот, че досега не е имало сериозни проблеми" - отбеляза по този повод зам.-кметицата на община Лесичово Веселина Милкова. Тя разказа, че непрекъснато се работи за подобряване на условията както за настаненине, така и за работещите. Дори днес, малко преди тържеството, предстои приемане на пореден проект в тази насока.
За съжаление, архивни документи за историята на дома почти не са запазени. Въпреки това от Община Лесичово са успели да издирят най-важните факти от миналото на единствения в Пазарджишко дом за настаняване на възрастни с физически увреждания и да издадат брошура. 
Идеята за такъв дом е от 1969 година. Тогава обаче намеренията били домът за инвалиди (както са го наричали по онова време) да се помещава в училището в Щърково. Това обаче не било съгласувано с просветните институции, така че идеята пропада.
На следващата година темата пак се обсъжда, защото в целия тогавашен Пазарджишки окръг не е имало такава социална услуга, а нуждаещите се много трудно намирали места в други окръзи. Затова Отдел "Просвета" дава съгласие децата от Щърково да учат в Динката, а сградата на училището да бъде предоставена за дом за инвалиди. След преустройства в школската база през 1971 година социалното заведение започва да работи. Първоначално е бил с капацитет 70 души, после са намалени до 60, а в момента може да приеме до 40 потребители. Временно заради пандемията обаче броят им е редуциран до 30. Домът е управляван от четирима директори, в последните 26 години го ръководи Цветанка Василева. През всички тези години социалното заведение е имало своите приятели и дарители, на които от Община Лесичово за пореден път изказват дълбока благодарност.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?