Следвайте ни

Долно Вършило с един жител, но пък е в Уикипедия

Новините от Пазарджик и региона

viber icon
Валентина АСЕНОВА, Пазарджишка Марица

Пет са селата в област Пазарджик, чието население наброява по-малко от 100 души, сочат последните данни на ГРАО от септември 2016 г. Според актуализацията големи промени в жителите по общини и населени места в Пазарджишко няма, не се е променил съществено и броят на постоянно пребиваващите в малко населените села.

Рекордьор по минимално количество хора остава септемврийското село Долно Вършило, което от двама души през юни 2016-а вече е само с един. Въпреки това продължава да се води село, а не махала, както се процедира с повечето места с толкова скромно население. Причината, както поясниха от община Септември, е, че макар постоянно пребиваващи почти да няма, в селото са построени доста вили. А те редовно се посещават от собствениците им, което налага и поддържането на населеното място. Освен това Долно Вършило може да се похвали и със статия в Уикипедия, където е дадена основна информация като местонахождение, старо име (Дере Харман), население - данните са от 2015-а и според тях в селото живеят 4 души, и др.

С малко повече живущи е съседът на Долно Вършило - Горно Вършило. Неговото постоянно население към септември наброява 29 души. Според Уикипедия селото е дало на България политика от БКП Кирил Клисурски (1906-1992). Сред първенците по скромен брой живущи е и панагюрското Сребриново. По последни данни там живеят 11 души. За разлика от двете почти обезлюдени села в Септемврийско, за които в Уикипедия се споменава с по няколко думи, за Сребриново е поместена обширна статия, даваща подробна информация за местонахождението и историята на населеното място.

Останалите две кметства с под 100 жители са доста по-многолюдни в сравнение с изброените. Велинградското Бозьова има 43 жители, а брациговското Жребичко - 57. Макар да няма с какво да привлекат постоянно пребиваващи, селата са интересни с природните и културните си забележителности. Жребичко може да се похвали с останките от стените на крепостта Коринград и Малкото и Голямото Иванкови калета./ Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?