Следвайте ни

Доказано – шефът на болницата във Велинград работи с фалшив сертификат за специалност

viber icon

 

Управителят на общинската болница във Велинград д-р Жеко Чешмеджиев е използвал фалшив сертификат за правоспособност по определена специалност, без да е преминал задължителния курс за обучение. Това става ясно от отговор на Медицинския университет -  Пловдив след питане на „Марица“. По сигнала срещу д-р Чешмеджиев работи Икономическа полиция – Пазарджик, за случая има и прокурорска преписка.

Д-р Жеко Чешмеджиев

Според сигнал практикуващият като мениджър и ортопед лекар е представил фалшиви сертификати за професионална квалификация и проведени специализирани курсове, за да сключи договор за клинични пътеки, а НЗОК да заплаща лечението на пациенти по тях.

Три от цитираните сертификати носят печатите на МУ-София, един - на МУ-Пловдив. Той е за преминат курс по „Остеоденситометрия“, организиран от Катедра „Образна диагностика“ в пловдивския медицински университет.

„След извършена в отдел Следдипломно обучение към Медицински университет – Пловдив, проверка се установи, че д-р Жеко Иванов Чешмеджиев не присъства в списъците на провелите курс в Катедра „Образна диагностика“ на МУ-Пловдив. Отдел "Следдипломно обучение" на МУ-Пловдив не е издавал удостоверение за проводен курс „Остеоденситометрия“ на д-р Жеко Иванов Чешмеджиев“, се казва в отговора на МУ-Пловдив до „Марица“ от 6 октомври.  

Когато гръмна скандалът с документите с невярно съдържание, д-р Чешмеджиев обясни пред „Марица“, че разследването е само за един сертификат и то е свързано с правоспособността на друг лекар от болницата. Отговорът от МУ-Пловдив обаче опровергава това негово твърдение. 

Ако твърденията в сигнала се потвърдят, д-р Чешмеджиев най-вероятно ще бъде отстранен от длъжност и ще му бъдат повдигнати обвинения.

От РЗОК – Пазарджик пък обясниха пред „Марица“, че нямат правомощия и задължение да обследват истинността на документите, с които се удостоверява правоспособност на лекарите, извършващи лечение по различни пътеки. Тези данни се декларират от самите болници и управителите им носят отговорност за истинността им. От Касата увериха, че ако има нарушение, МБАЛ Велинград ще върне изплатените за проблемните дейности пари. Това обаче може да стане след завършване на разследването и произнасянето на съответните институции. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Boris

Boris

08.10.2020 | 17:27

Kradlivo koprle za zatvora e.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?