Следвайте ни

Доброволци събраха 60 чувала боклук от Чепинска река

Екопроблем, на който не му се вижда краят - вместо да се чистят, боклуците се затрупват с пръст

viber icon

Поредна акция за освобождаване на Чепинска река от хорски боклук проведоха доброволци от „Байкария“ в почивните дни. 19 души успяха да съберат 60 чувала отпадъци. Удовлетворени са, но донякъде, защото знаят, че екопроблемът няма да се реши, докато други го „замитат под килима“. 

 

Доброволческата група е насочила усилията си към участъци на Чепинска река над Велинград - между местностите Дългия мост и Софандере, Софандере и Крива река, Софандере и Равната река (Аландере), където са част от големите притоци. Сред находките им са отпадъци от разнороден характер - гуми, черги, цървули, автомобилни части, включително радиатор, радиокасетофон. Акцията е осъществена с подкрепата на Държавно ловно стопанство „Чепино“, откъдето са осигурили помощници и високопроходими автомобили. Планирани са още такива кампании през август, септември и октомври, съобщи един от главните инициатори - Васил Тодев.

Той обаче с горчивина отбелязва, че проблемът с многото нерегламентирани сметища в Родопите не се решава и не се очертава да се реши само с периодични почиствания. Докато двете общини, на чиито територии се хвърля безразборно боклук в природата - Велинград и Ракитово, не се заемат сериозно с нещата, те ще останат такива, каквито са били досега.

Природолюбителят отново припомня, че най-голямата пречка се оказва неадекватното сметосъбиране. В много населени места контейнерите са недостатъчни, затова и около тях често се събират камари боклуци, които ветровете отнасят в реките. По-сериозни мерки са нужни и срещу навика на хората да изсипват отпадъците си където им падне. За момента обаче общините не правят достатъчно по въпроса. 

Преди време Община Велинград и „Байкария“ сформираха гражданска организация, на която се залагаха надежди да намери кардинално решение за нерегламентираните сметища. Скоро след това обаче между кметството и сдружението настъпи разрив заради различни виждания. Екоактивистите са настоявали отпадъците да се почистват, докато от Общината са предпочели да запръстяват замърсените места, но боклуците остават в природата, макар да не се виждат. Така обаче дори да се организират доброволчески групи, те много по-трудно могат да освободят такива участъци от боклука. А „замитането под килима“ в никакъв случай няма да реши проблема. 

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?