Следвайте ни

Добрата новина: Руми от Пазарджик проходи сама след 26 години борба

С помощ от медици и стотици добри хора борбената жена направи успешна рехабилитация и разви много по-стабилни мускули

viber icon

Да направи първите самостоятелни стъпки в живота си след 26 години борба. Това е най-голямата спечелена битка в живота на пазарджиклийката Румяна Георгиева. Засега. Защото борбата продължава.

Слънчевата Руми получи този шанс благодарение на много медици и стотици добри хора, които бяха до нея през цялото това време и продължават да я подкрепят. Но в основата на всичко е пословичната воля на младата жена и всеотдайната й майка – Радка Станева.

Румяна се ражда недоносена, скоро след това се разбира, че е с детска церебрална парализа. Напълно неподвижна е. Лекарите казват, че няма шанс да проходи и съветват Радка да я изостави в дом. За малко повече от четвърт век обаче тя оборва това твърдение. С цената на 20 операции, непрекъснати рехабилитации, множество дарителски кампании и най-вече - неугасваща вяра.

Така наскоро Руми прави първата си кратка разходка, без да се държи за никого. Това се случва във фитнес-клуба на пазарджиклията Калин Владов, който й помага безвъзмездно да поддържа и укрепва мускулатурата си.

Миналото лято Радка за пореден път помоли за помощ добри хора – трябваха малко над 17 000 лева, за да може Руми да се подложи на рехабилитация в столична клиника с модерен медицински апарат – „Локомат“, за който Здравната каса не плаща.

„Много мъчително беше събирането на сумата – Руми не е единствената, има деца в много по-тежко положение, спомня си Радка. Но се намери човек от София, непознат за нас, който в решаващия момент преведе 10 000 лева. Толкова съм му благодарна, както и на всички, дарили пари за дъщеря ми! Така тя се подложи на тримесечни процедури. Имаше и перипетии. След първия месец се зарази с КОВИД и се наложи да се приберем, второ прекъсване направихме заради Коледните празници, трето – защото апаратът се развали и се чакаше специалист от чужбина да го ремонтира. Но важното е, че Руми постигна наистина голям напредък в развитието си. Разви мускулите на прасците. Сега може да ходи съвсем самостоятелно и на доста дълги разстояния, но – само на равно. Все още не може да преодолява сама тротоари и препятствия – няма нужното равновесие и трудно преодолява страха си“.

Въпреки трудностите, младата жена успя да завърши социални дейности в Пловдивския университет с отличие и да поработи 2 години по специалността си. Мечтае за едно – да бъде напълно независима, да се труди и да е полезна както на себе си, така и на други хора. Борбата й продължава. Препоръката на лекарите е да повтори поне още веднъж тримесечните процедури на „Локомат“, за да продължи стабилизирането на мускулатурата – тогава може би ще може да ходи сама и по неравен терен. Нужните за това още над 17 000 лева обаче не са по силите на близките й, затова те отново молят добри хора да ги подкрепят.

Банковата сметка, по която се набират дарения, е:

IBAN: BG74UBBS80021045296340
BIC: UBBS BGSF
Титуляр: Румяна Тодорова Георгиева.

*Видео - Калин Владов.

https://www.facebook.com/kalin.vladov.5/videos/4246881441990893/

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?