32
Следвайте ни

До 200 тона боклук годишно ще сортират в Стрелча

Втори опит за разкриване на площадката за отпадъци, след като първия парадоксално се препъна в екоизисквания

viber icon

Втори опит да разкрие площадка за сепариране и претоварване на битови отпадъци прави Община Стрелча. Този път съвсем по правилата, след като за първия опит ведомството отнесе санкция по екозаконодателството за тази иначе добра идея.

 

На бъдещата площадка ще могат да се предават безвъзмездно всякакви отпадъци, които може да се рециклират и оползотворят отново, става ясно от публикуваното инвестиционно намерение. В това число влизат дрехи, юргани,  едрогабаритни отпадъци, негодни за употреба батерии и акумулатори (НУБА), излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО) и други неопасни отпадъци. Те ще се сортират от наети за това работници и ще се предават.

Ще бъде предвидено и място за временно съхранение на излезли от употреба автомобили до предаването им на специализирани фирми.

Капацитетът на площадката ще бъде до 200 тона годишно. Неопасните отпадъци ще се съхраняват в откритата част, в контейнери или в насипно състояние в обособени зони, обозначени с табели с код на отпадъка. Опасните ще се прибират в закритата складова база на площадката в специализирани съдове, също обозначени с табели със съответния код.

Ще бъде организирано и претоварване на неизползваемата част от боклука, който ще се извозва с камиони до регионалното депо край Панагюрище.

Очаква се, от една страна, сортирането да намали количеството на боклука, за който Общината плаща немалки такси за депониране, а от друга - да се генерират приходи от предадените за рециклиране материали. Крайната цел е да се избегне оскъпяването на такса "смет", която се увеличава повсеместно в други общини.

Припомняме, че площадката заработи в началото на тази година. През март обаче се стигна до парадокса да се налагат санкции за иначе добрата екоинициатива, и то от РИОСВ. Причината - от общинската администрация бяха пропуснали да се снабдят с документ, изискван по Закона за управление на отпадъците.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?