Следвайте ни

До 15 декември: Безплатни 4D прегледи в Областната болница

Новини от Пазарджик и региона

viber icon
Дора ЦВЕТКОВА, „Пазарджишка Марица”

Новият шеф на Акушеро-гинекологичното отделение към МБАЛ-Пазарджик д-р Илиян Траянов поставя началото на ред новости, за каквито много от държавните и общинските лечебни заведения все още само мечтаят. Доскоро жените от Пазарджишко трябваше да пътуват до София или Пловдив, ако искаха да се прегледат на 4D-ехограф, например. Вече имаме такъв в нашия град, както и специално обучени за работа с него специалисти, един от които е д-р Траянов.
Като жест към пациентите 4D-ехографиите ще са безплатни до средата на декември, а след това – на много по-ниски цени, отколкото в големите градове.
Освен него навлизат и още съвременни методи за изследване: доплер-ехография, хистероскопия. Те са наистина голямо предимство, защото дават възможност за директен оглед на маточната кухина и изясняване на случаи, които с класическите методи не може да се изследват в такава дълбочина. Без модерната техника е по-трудно да се определи точната диагноза, а оттам идва рискът да бъде назначена неправилна терапия и забавяне на положителния резултат от нея. Нерядко се стига да хистеректомии, които са излишни и могат да се предотвратят, благодарение на новата ендоскопска техника. Тя се ползва в отделението от около месец и половина, вече се обучават и още млади лекари за работа с нея.
Д-р Траянов открива преимуществата на 4D-ехографията още в началото на кариерата си, по време на специализацията си в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив. Има шанса да работи с проф. Милчев, председател на Дружеството по акушерство и гинекология. Това е водещата клиника за цяла Южна България, единствена има 4D, хистероскоп, благодарение на професора, който се стреми да въведе в работата всички съвременни медицински технологии./ „Пазарджишка Марица”

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?