Следвайте ни

Джумали се стягат да играят по площадите

viber icon

Първото за сезона кукерско събрание е проведено в събота в Калугерово тази събота. Джумалите от лесичовското село се стягат за поредно достойно представяне в един от най-тачените празници в културния им календар - Сирни Заговезни.

На събранието бяха обсъдени поканите към групата за участия през 2020 г. и провеждането на Джумаловден, съобщиха от Информационен център Калугерово, като не пропуснаха да пожелаят още много успехи на дервишката формация. За водач на групата беше избран Атанас Колчаков. Кметът на Калугерово Ангел Божилов заяви пълната си подкрепа към клуба и че ще помага с каквото може.

Пазарджишко е сред регионите с най-ревниво пазени традиции по отношение на маскарадните игри. По това време се провеждат кукерските събрания във всяко селище, където обичаят е жив. На тези срещи се прави разбор на предстоящите представяния, насрочват се репетиции, излъчват се водачи на групите, които в някои села са повече от една.

Събранията обаче далеч не поставят началото. на кукерския сезон. При най-запалените той е целогодишен, а за всички може да се каже, че месеци наред събират кожи и декорация, шият, украсяват и влагат целия си творчески усет, за да изненадат публиката с колкото може по-атрактивни костюм и аксесоари. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?