Следвайте ни

Джудист съди РЗИ, карантина го спряла за европейско

Борислав Владов дал три отрицателни теста за COVID, но не ги признали

viber icon

Джудист от Пазарджик заведе и спечели дело срещу РЗИ заради наложена карантина, която провалила важно за него участие в международно състезание в чужбина. Младежът дал положителен тест за COVID-19, а после – три отрицателни, но въпреки това получил предписание да се изолира за 14 дни. Така Борислав Владов бил принуден да остане вкъщи вместо да замине с отбора и да се бори във важния за кариерата му международен форум.

Позитивното изследване е направено в столичната лаборатория „Рамус“ на 1 ноември миналата година във връзка с предстоящо участие на Националния отбор по джудо на Европейското първенство по джудо в Република Хърватска. На следващия ден са направени кръвен тест и бърз PCR в лабораторията към ДКЦ „Здраве“ и трети – в „Уни Хоспитал“ в Панагюрище. И трите били негативни. Но не били признати и от 4 ноември бил поставен под карантина за 2 седмици и не могъл да участва в съревнованието. 

От събраните по делото данни става ясно, че в предписанието са допуснати съществени нарушения. В текста е посочено, че се издава по повод „положителен резултат от лабораторно изследване“, а като основание – заповед на министъра на здравеопазването от 13 октомври 2020 година, която обаче само дни по-късно – на 22 октомври, била отменена.

В случая спортистът е вписан с положителен тест в Националната информационна система и това е единствено основание. Никъде в предписанието не е посочено от какво боледува, за да се провери законно ли е поставен под изолация – написано е само „положителен резултат от лабораторно изследване“ без уточнение, че става дума за COVID-19.

Предписанието е отменено, а Здравната инспекция е осъдена да плати разноските по делото 510 лева. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред ВАС.

Борислав Владов е сред изявените пазарджишки джудисти, многократен шампион и медалист от престижни състезания, включително от международни първенства. Готвел се с много амбиции и за това в Хърватска, в което не успял да участва заради предписанието на здравните власти. Баща му Кръстьо Владов, който е и негов треньор, също води дело срещу РЗИ, след като бил карантиниран като контактно лице и пропуснал съревнованието в Хърватска. Двамата възнамеряват да съдят Здравната инспекция и за нанесени вреди и пропуснати ползи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Правилната партия

Правилната партия

19.04.2021 | 09:13

Да съди Бойко Българоубиеца и НОЩ. Те започнаха ПСИХОТРИЛЪРА

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?