32

Димитър Цоцорков: Без добив на мед са невъзможни smart технологиите на бъдещето и развитието на зелената енергия

“Без добив на мед са невъзможни smart технологиите на бъдещето и развитието на зелената енергия”, посочи Димитър Цоцорков по време на форума “Ноmо Futuro” от поредицата “Преди утрешния ден” на списание BGlobal.

Председателят на Надзорния съвет на “Асарел-Медет” говори за дигиталната трансформация на компанията и автоматизираните технологии, които променят индустрията. Като пример за позитивна промяна той посочи Панагюрище и обърна внимание колко важна е подкрепата за образованието и развитието на младите хора.
А какъв ще е човекът на бъдещето в свят, който бързо се променя заради технологиите? Възможността да отговорят задочно на този въпрос Цоцорков предостави на двама от най-младите колеги в компанията - Мария Илкова и Владислав Зубев - двама някогашни ученици от дуалното обучение, които сега работят в “Ремонт Обогатителна фабрика” и Централната ремонтна база на “Асарел”.

“Колаборацията между изкуствен интелект и човек ще е много добра за бъдещето, ако е направена с добри цели”, посочи Владислав, който смята, че човекът на утрешния ден няма да се промени толкова много. “Съвременните джажди няма как да заменят човешката ръка”, каза и Мария, според която дигитализацията ще улеснява работата. “Ние сме родени от любов, а това е основното нещо, което една машина не притежава, и се надявам, че в бъдеще ще си останем добри хора”, обобщи Владислав.

По темата за възхода на технологиите заедно с Димитър Цоцорков говориха астрофизикът доц.д-р Владимир Божилов, зам.-декан на Физическия факултет на Софийския университет, Петър Торнев - управляващ директор на технологичния център на “Аксенчър” в България, Карел Крал - главен изпълнителен директор на “Електрохолд България”, Калин Димчев - ръководител на “Майкрософт” за България и 25 страни в Централна и Източна Европа, проф. Силвия Илиева - директор на институт GATE към СУ “Св. Климент Охридски”, и д-р инж. Боряна Манолова - главен изпълнителен директор на “Сименс” за България, Северна Македония и Украйна.

За да напомни, че хората са в основата на успеха, а традициите, талантът и креативността ще пребъдат във времето, форумът “Homo Futuro” беше открит с “космическата” песен “Излел е Дельо Хайдутин” на Валя Балканска.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?