32

Деветокласник от Пазарджик спечели високо отличие от Пловдивската митрополия

Спас Мерджов, деветокласник от Пазарджик, спечели Специалната награда от Деветия Национален конкурс "Въведение Богородично" в раздел "Рисунки и икони", организиран от Пловдивската митрополия. Младежът получи престижното отличие от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. 

Спас Мерджов е ученик в 9 а клас на Езиковата гимназия в Пазарджик и освен немския език има и друга страст – рисуването. Участва в школата по рисуване на Светозара Кузева при читалище "Виделина" от 5 клас. Неговият усет към детайла и деликатно акцентиране кара картините му да „говорят“. Те излъчват духовна сила, защото той твори с непринудена, вътрешна естетика, през които прозират невидимите измерения и състояния на духа.

Точно този духовен усет прави картините му по-различни и благодарение на това спечели престижното отличие.

Целите на конкурса за рисунка и литературна творба са да стимулира творческите заложби и изяви на учениците да изразят чувствата и вълненията си по повод християнския празник; да вникнат в ролята и важността на семейството – да съхранява любовта, да възпитава децата си във вяра, благочестие, почит и уважение към родителите, както малката Мария – Св. Богородица, за да може човек най-пълноценно да изпълни своята мисия в света.

Участниците в тазгодишното издание на съревнованието са били над 190 от 15 училища и детски градини от Пазарджишко. В храма „Успение Богородично“ в областния град е подредена изложба от техни творби, която ще остане в катедралата до Предпразненството на Рождество Христово – 20 декември. Всеки от участниците е получил грамота, подписана лично от Пловдивския митрополит. Сред отличените деца и ученици в различните възрастови групи има общо десет представители от Пазарджишка област.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
епитафия

епитафия

02.12.2022 | 09:43

поредните глупости на дедо ти "ролекс"!

Отговори
1 1

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?