Следвайте ни

Девет пожара за три дни от отоплителни уреди

viber icon

От 12.02.2021 г. до 14.02.2021 г. на територията на област Пазарджик са възникнали  6 пожара без преки материални загуби(комини) и 3 с преки материални щети, съобщават от Регионалната дирекция на пожарната в Пазарджик. Основната причина за тяхното възникване е в резултат на неправилна експлоатация и техническа неизправност на отоплителни и нагревателни уреди. За съжаление при два от случаите  има 1 загинал и 1 пострадал.

 

РДПБЗН - Пазарджик напомня за някои от основните правила за недопускане на пожари през есенно-зимния сезон:

·                  Бъдете внимателни и не забравяйте включени електрическите уреди, след като вече сте свършили работа с тях! Особено ако ви предстой да излизате някъде.

·                  Не забравяйте, че електрическата инсталация има определен капацитет. Ако тя бъде претоварена, рискувате да предизвикате късо съединение.

·                  Ако ви се налага да сушите дрехи и за това използвате печката, рискувате да предизвикате пожар.

·                  Добре е да монтирате печката си върху негорима подложка, чиято площ да излиза най-малко 50 см. пред нея. Не забравяйте и да държите вратичките винаги плътно затворени.

·                  Специално внимание трябва да обърнете на комина и кюнците на печката с твърдо или течно гориво. Коминът трябва да е почистен от сажди, поради опасност от самозапалване.

·                  Не забравяйте, разпалването на печките с горими течности - спирт, бензин, нафта, газ и съхраняването им крие опасност освен от пожар още и от експлозия. За вашата и на близките ви безопасност е добре да не съхранявате такива вещества в дома си.

·                  Газовите уреди да не се монтират в мазета и други по-ниски от околния терен помещения. Не подгрявайте бутилките с газ. Най-безопасно място за съхранение на бутилките е шкаф на балкона.

·                  Ако ви се наложи да оставите болен, възрастен или трудно подвижен близък за дълго сам в къщи, помолете съсед да го наглежда. Дайте му телефон, обяснете му как да потърси помощ при нужда.

 

АКО ВСЕ ПАК ВЪЗНИКНЕ ПОЖАР, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ:

·                  Запазете самообладание! Не изпадайте в паника, тя само ще ви навреди. Сигнализирайте незабавно на телефон 112, като посочите точния си адрес, какво гори, кой се обажда и от къде.

·                  Излезте от дома си по най-късия път. Ако стаята или стълбището са изпълнени с дим, движете се приведени към пода, покрай стената.

·                  Ако неможете да избягате, скрийте се в банята, затворете врата и пуснете водата от душа да тече. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай