32
Следвайте ни

Десет сирийци искат да бъдат регистрирани в Брацигово

Общината: Не се поддавайте на спекулации, няма повод за безпокойство

viber icon

Десет сирийски граждани са заявили желание да бъдат адресно регистрирани в община Брацигово, а местната администрация им е позволила, защото законодателството позволява това. Темата е провокирала противоречиви реакции сред гражданите, което накара кметицата Надежда Казакова да направи разяснение за случващото се.

Вчера в общината се появила жена, която направила справка как може да регистрира на адреса си чужденци. Служителите й обяснили какъв е редът, но едва по-късно, при представянето на документите, се разбрало, че става дума за бежанци. Когато жителката се върнала отново в общината, придружена от десетима напълно непознати за хората в малкия град и с вид, който ясно говори, че не са българи, брациговци, естествено, се притеснили. 

"За нас също беше изненада - признава Надежда Казакова. - Колегите цял ден се занимаваха с това - звъняха в държавни институции, в други общини, за да разберат имаме ли право да извършим такава регистрация. Оказа се, че другаде в страната е имало подобни случаи, но за по един-двама души. Десет навъднъж явно за първи път се случва. Проверихме всичко и според квадратурата на жилището се оказа, че може да регистрираме осем. Доколкото знам, всички още вчера са си заминали обратно за Харманли".

Не се знае какви са мотивите на жената, решила да запише на адреса си толкова много чужденци. От общината се надяват те да не създават проблеми. Въпреки това превантивно е уведомена полицията, за да се гарантира опазването на реда.

 

Ето какво написа Надежда Казакова:

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Във връзка с появила се в публичното пространство в град Брацигово по-рано днес информация за настаняване на лица от чуждестранен произход в града следва да се даде следното разяснение на създалата се ситуация, а именно:

На 21.10.2021г. в Община Брацигово постъпи искане от лице, жител на Община Брацигово, собственик на имот в града, в което същото изразява желание и съгласие на десет лица, граждани на Сирийската арабска република да бъде направена адресна регистрация на адреса на имот, находящ се в град Брацигово, който е частна собственост на същото лице-заявител.

След извършена проверка на представените документи на лицата бе установено, че на същите е предоставен хуманитарен статут от Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет на Република България.

С оглед спазването на разпоредбите на Закона за гражданската регистрация бе установено, че на площта на жилището могат да бъдат регистрирани до 10 лица.

Община Брацигово няма законово основание да откаже издаването на удостоверения за адресна регистрация на лицата, но стриктно спазва изискването за максимален брой лица, които могат да бъдат регистрирани на един и същи адрес, поради което бе разрешена регистрацията на осем лица, тъй като към момента на адреса има регистрирани две лица.

Пред съответните служители на Община Брацигово лицата са заявили, че възнамеряват скоро да закупят жилища в друга община и област и намерението им не е да остават и да се задържат в града.

Община Брацигово ще положи всички необходими усилия за опазване на обществения ред и защита спокойствието на гражданите. Осъществява се  активна комуникация с органите на МВР, които са информирани за случая.

Считаме, че всеки гражданин следва да има съзнание и ясна представа за това на какви лица предоставя свой имот и да си дава сметка за възможните последствия от това.

Призоваваме населението да не се поддава на слухове и спекулации, а да запази спокойствие, тъй като няма причина за безпокойство.

 

НАДЕЖДА КАЗАКОВА

КМЕТ НА ОБЩИНА БРАЦИГОВО

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?