Следвайте ни

Дервиши гониха злото, велинградчани "изгориха" коронавируса

viber icon

Кукери и дервиши гониха злото на Сирни Заговезни в много от селищата в Пазарджишко, където традицията се пази жива още от езически времена. Във Велинград пък символично "изгориха" на кладата КОВИД - най-голямото зло, сполетяло човечеството в последно време.
Хората проявиха известна предпазливост, за да се избегне разпространение на зарази, съобразиха се с призивите на кметовете да спазват дистанция, но народните празненства все пак се състояха. Самодейци замениха медицинските маски с тези от маскарадните си костюми и изиграха обичайните ритуали с надеждата да пропъдят лошото, да отворят път на доброто и на зараждащия се с пролетта нов живот. Традицията беше спазена в Лесичово, Славовица, Церово и много други селище.

Най-любопитен сценарий се разигра на централния площад във Велинград. Там висока музика и танци тази пролет за първи път не съпътстваха празника, наричан от местните Гаганици. Но пък имаше КОВИД-19, който ритуално беше хвърлен в пламъците и изпепелен с пожелание да се маха от живота ни. Огромната клада бе запалена от кмета на града Костадин Коев и деца, включили се в ритуала.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?