32

Делото срещу Ахмед Муса и сподвижниците му започва отначало на 23 май

След решението на върховните магистрати процесът ще се гледа повторно от друг съдия

Първото заседание от повторното гледане на ислямското дело в Пазарджишкия окръжен съд е насрочено за 23 май. То започва отначало, след като бе върнато от Върховния касационен съд (ВКС) заради пропуски и нарушения.

Процесът срещу 14-те подсъдими започва с разпоредително заседание. Новото дело е разпределено на съдия Елисавета Радина, а предходното бе гледано от съдия Кристина Пунтева. То приключи с налагане на 13 ефективни и само една условна присъда - на единствената жена в групата, студентката Александрина Ангелова-Мелекшен. Най-голямо наказание получи ромският проповедник Ахмед Муса Ахмед - общо 8 години и половина затвор и 9500 лева глоба, а останалите мъже - по 2 до 3 години и половина и глоби между 6000 и 7000 лева. Това решение беше потвърдено изцяло от Пловдивския апелативен съд през февруари 2021 година.

Дванайсет от подсъдимите обаче го обжалваха пред ВКС. В мотивите на висшата инстанция се посочва, че решението на Окръжния съд не е обосновано и са нарушени процесуалните правила. Основателни са упреците на защитата към прокурора за това кога и как точно е проповядвана омраза на религиозна основа. Декларативни изрази, че подсъдимите чрез проповеди са създавали верска нетърпимост към непрактикуващите салафизма, без да се сочат конкретните изрази или съдържанието на тези проповеди, не могат да бъдат убедителни доказателства - казва се в решението на ВКС.

Безславният финал дойде след съдебен процес, продължил повече от 6 години - делото е образувано на 14 януари 2016 година. 4 от тях - само на първа инстанция, като през това време бяха проведени 99 закрити и 65 открити заседания. Съдебната фаза на делото е събрана в 10 тома с над 4400 страници. Разпитани са над 50 свидетели, вкл. и 6-има с тайна самоличност. Изготвени са множество експертизи.

Подсъдимите бяха арестувани при мащабна акция на спецслужбите на 25 ноември 2014 г. в областите Пазарджик, Пловдив и Смолян. Преди това с години са следени техните действия, а Ахмед Муса е бил под наблюдение още от 2001 г.

Междувременно се разбра, че предстои проповедникът да бъде освободен, след като прекара години зад решетките с постоянна мярка за задържане под стража или за изтърпяване на предишни присъди, защото работел съвестно и показал добро поведение.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

09.05.2022 | 14:29

ТЕЗИ ХОРА СА ОСЪДЕНИ НА БАЗАТА НА СТРАХОВЕ И ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ -ДА НЕ БИ И ТЕ ДА ЗАМИНАТ В СИРИЯ ИЛИ ДА НЕ БИ И ТЕ ДА НАПРАВЯТ АТЕНТАТ КАКТО ИДИЛПРАВЕШЕ ПРЕЗ МЕСЕЦ В ЕВРОПА ПО-ОНОВА ВРЕМЕ---ЕТО ВИДЯХТЕ ВЕЧЕ ПОЧТИ 10 ГОДИНИ ЧЕ НИКОЙ ОТ ТЯХ НЯМА ДА НАПРАВИ НИЩО НИКЪДЕ И НА НИКОГО---ХАЙДЕ ОСТАВЕТЕ ХОРАТА ДА СИ ГЛЕДАТ СЕМЕЙСТВАТА--АКО ИМА АТЕНТАТ В БГ ТО НЯМА ДА Е ИЗВЪРШЕН ПОДГОТВЕН И ПОРЪЧАН ОТ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?