32

Дежавю: Продават на търг ферма за водорасли

Второ водораслово стопанство в региона стигна до публична продан. Този път на търг отива модерна база край Варвара. Преди малко повече от година това се случи с още една в Септември.

Апетитният производствен имот се предлага за 192 хиляди лева. Толкова е началната цена за търга при първата продан. Търси се купувач за парцел с площ 2815 кв.м. В него са изградени фотобиореактор за производство на водораслова биомаса, котелно на газ с когенератор, остъклена сграда за преддверие, площадка за въглероден двуокис и соларна инсталация. Както и оранжерия с метална конструкция на бетонови фундаменти, с цокъл от термопанели, остъклени стени и покриви с площ 1147 кв. м. Повечето от изброените сгради са масивни. В тях е било организирано преработването на водорасли и производство на хранителни добавки.

В оценката влизат всички изброени инсталации и съоръжения, като при описването им е установено, че соларната система липсва. Освен това отделните обекти не са нанесени в кадастралната карта. Издадено е разрешение за преустройство на съществуващи сгради в имота за преработка на водорасли и производство на хранителни добавки, но не е включено в цената, от която ще започне търгът.

В обявлението не се споменава взискателят, по чието искане се извършва публичната продан.

През есента на 2021 г. частен съдия-изпълнител пусна на търг ферма за култивиране на водорасли, изградена в имот с площ 4163 кв. м в град Септември, заедно с всички инсталации и съоръжения за отглеждане на спирулина и преработването <210> в хранителни добавки. Тогава стана ясно, че това е първата в страната подобна ферма в България, изградена с финансиране от фонд "Земеделие" в размер на 1,5 милиона лева, от които 60% безвъзмездна помощ.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Deutsch

Deutsch

05.05.2023 | 11:49

Парите от ЕС фондовете са изконсумирани с апетитни проекти и сега е време да обявим фалит. Това е картината на работещата ГЕРБ икономика. Живей сега с парите на Европа.. не е важно да оставиш нещо за поколенията.

Отговори
5 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?