Следвайте ни

Деца от Нова махала гостуваха в Турция по програма "Еразъм+"

Културни различия, културни компетентности и незабравими мигове с проект „Корени и гранки“ (ROOTS AND OFFSHOOTS)

От месец септември 2018 г. СУ „Кирил и Методий“ в село Нова махала  е координатор в проект „Корени и гранки“ по програма "Еразъм +".

Първият етап от проекта е посветен на  изучаване на културните различия и изграждане на културни компетентности у учениците, съобщи директорката на учебното заведение Диана Стоянова. По време на първата среща на партньорите от Литва, Италия и Турция, проведена  през  януари, 2019г. в с. Нова махала, се организира работно ателие(уъркшоп). В него участващите дискутираха проблема за културното разнообразие от различни гледни точки- като учители, родители и млади хора. Предложени бяха решения за начините, по които да се преодолеят стереотипите, и партньорите откриха общите си „корени“ в ценностите, които споделя Европа- СВОБОДА, РАВЕНСТВО, СОЛИДАРНОСТ, ЗАЧИТАНЕ НА ЧОВЕШКОТО ДОСТОЙНСТВО.

Следващата стъпка бе направена в Измир, Турция. Акцентът бе поставен върху културните компетентности- умението да се общува успешно.Университетът „Яшар“ любезно предостави своето професионално студио, в което се заснеха частите на дигиталната история“ Как да общуваме с хора от различна националност“. В организираните работни ателиета учениците рисуваха върху пергамент и използваха техниката Ебру(Marbling) за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението върху хартия. Учителите обогатиха дигиталните си компетентности с умението да изготвят интерактивна карта и да използват Actionbound.

Всички дейности по проекта, както и екскурзиите с учебна цел до Пловдив, фабриката за килими в Костандово, Измир и Ефес, съчетаха култура с история и възпитаха у учениците толерантност и уважение.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?