Следвайте ни

Деца от Нова махала гостуваха в Литва по проект “Корени и гранки"

viber icon

В периода 11-15.11 2019 г. във връзка с проект “Корени и гранки’(Еразъм+) 5 ученици и 4 учители от СУ”Кирил и Методий” с. Нова махала   посетиха гр. Клайпеда, Литва.Срещата премина под мотото “Култура чрез празниците”.

Основна цел на визитата бе мотивирането на учениците да изучават културното  наследство- своето и на Европа.

Срещата бе открита с изпълнение на канклес(литовският фолклорен инстумент), литовски песни и танци,представени от ученици от училището домакин и от поканени специално за целта гости.

По време на 5- дневното пребиваване учениците от СУ’Кирил и Методий”представиха презентации за нематериалното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО, интервю с г-жа Теодора Пейчинова, Директор на Исторически музей- гр. Батак, за начините, по които културното наследство може и трябва да бъде съхранено и предадено на поколенията, и брошурата “Най- старите и странни традиции в нашата страна”. 

Ученици и учители участваха в четири уъркшопа- грънчарство (изработиха керамична коледна украса), танците на Литва, хорово пеене и готварство (всяка страна приготви своя традиционна храна). 

Организирани бяха и културни мероприятия- посещение на стария град на Клайпеда, учебни екскурзии до дюните на гр.Нида( Курска коса, ЮНЕСКО) и гр. Паланга, където бе посетен Музеят на кехлибара. Партньорите отбелязаха и Международния ден на толерантността- 16 ноември.

Кулминация на срещата бе подготвения от всички партньори в проекта концерт с фолклорни песни и танци в Етническия културен център на гр. Клайпеда. 

Нови приятелства, ново съзнание и нови идеи донесоха със себе си участниците в срещата. И дъхът на море и кехлибар на Литва.

Диана Стоянова, директор на СУ’Кирил и Методий”, Нова махала

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?