32

Деца ловиха шаран в шадраван - един необичаен и весел Никулден в Ивайло (ВИДЕО)

В Ивайло селският шадраван завря от шаран. И от пъстърва. Това се случи по време на един необичаен Никулден, подарен от новия кмет на селото Цвятко Луджев най-вече на децата, но доставил весело настроение и на техните родители. Малките жители на селото можеха да си уловят рибите за празничната трапеза сами и сголи ръце, което се превърна в една незабравима емоция. 

„Понеже днес децата са на училище, направихме празника по-рано, в неделя, на 3 декември - разказа пред „Марица“ Цвятко Луджев. - Целта беше да им дадем възможност сами да си хванат по една риба за празничната трапеза у дома - шаран или пъстърва. Миналата година също правихме подобен лов, като тогава имаше десетина деца. Обаче тази година с помощта на сърцати хора от селото бяха осигурени 40 кг шарани и 20 кг пъстърва. И стана много весело! Всяко дете, което си хване шаран, излизаше от шадравана, а пъстървите, нали са по-пъргави, за тях влязоха и родители. Имаше и златна пъстърва, а момчето, което я улови, е обявена за шампион в така нареченото състезание. В събота, 9 декември, когато ще ни е тържеството за запалването на елхата, шампионът - Николай Ботев, на 12 години, ще получи грамота“.

Веселбата от лова на шаран в шадраван е била наистина голяма, а новият местен управник смята да превърне необичайния Никулден в традиция. Тя вече си има и име - „Никулден по Ивайловски“. Друга нова за селото традиция са периодичните изложби на българско овчарско куче на местния стадион. И двете Луджев ги започва като местен общественик, като председател на Младежкия клуб в Ивайло. А сега ги продължава вече като кмет. Подчертава обаче, че не би могъл да ги провежда, ако не е помощта на сърцати съселяни. Те са дарили и шараните, и пъстървите, сега даряват и играчки за предстоящото тържество и запалване на коледните светлини. Празненството ще бъде в събота от 18:00 часа. В програмата са предвидени приятни изненади, които също ще са дело на ивайловци. Майките ще демонстрират кулинарно майсторство, бащите ще донесат домашно вино за почерпка на възрастните участници в общоселския празник. Ще има и декор за селфи, който ще остане и в следващите дни.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?