Следвайте ни

Деца и учители гостуваха виртуално в Сицилия по европроект

Ученици показаха презентации за традиционна сватба и български носии

viber icon

През месец януари в рамките на една седмица 5 ученици и 3 учители от СУ”Кирил и Методий”, с. Нова махала участваха в последната планувана среща по проект “Корени и гранки”. Тя се проведе онлайн поради влошената обстановка в Европа и България. 

Темата на срещата бе семейството и неговата роля, а целта- да се изследват два от факторите,които формират “културното програмиране “ на всеки човек- семейството и училището. 

В първия ден от срещата учениците от училището домакин в Сицилия представиха своята страна чрез подбрани видеоклипове. Специално за проекта едно от момчетата в училището бе композирало мелодия, която чухме  в негово изпълнение. Момичета от училището домакин пяха на италиански и английски. 

Всеки ден нашите домакини ни изненадваха приятно. Те бяха заснели и ни показаха модно ревю на облекла, ушити от учениците, отведоха ни в шивашкото им ателие, посетихме лабораториите по химия и по електротехника, споделиха видеа от предишните ни срещи. 

Учениците от СУ”Кирил и Методий” и от страните партньори представиха своите презентации на тема :Традиционната сватба” и “Национални носии”. Дискутирахме общото и различното във всяка презентация и стигнахме до идеята за семейството като център, който вплита в себе си всички нишки. Голяма гордост бе за нас, учителите от България, че учениците ни активно участваха и проявиха огромна отговорност.

Друго, не по- малко важно, ядро на срещата се оказа училището. В презентацията “Културата в нашата учебна програма”  учениците изтъкнаха важността на учебните предмети за формирането на културна личност. Всяко училище сподели своя речник с термини и постери за културното наследство. Представена бе и книгата “История за приятелството” , която бе отпечатана от СУ”Кирил и Методий”, а копия от нея бяха изпратени на партньорите по проекта.

След срещата учениците от СУ”Кирил и Методий” в разговор със своите учители споделиха  мнението си за това кои са начините да се промени училището. Споерд тях много важна е вътрешната мотивация за учене, която се формира в семейство, в което образованието е ценност. На второ място поставиха подобряването на материалната база в училище, която може  допълнително да ги мотивира, а на трето място- извънкласните дейности- клубове, хор, спортни дейности. На въпроса какъв ефект е оказал върху тях проектът “КОРЕНИ И ГРАНКИ” (Еразъм+) те отговориха, че участието в този проект ги е мотивирало да изучават чужди езици, да подобрят комуникативните си умения и да заложат на информационните технологии. Изразиха и своето удовлетворение от проекта и желанието си отново да участват. 

Тук е мястото да поканим всички, които се интересуват от култура, да посетят нашия уебсайт: https://www.rootsandoffshoots.com.

Автор: Диана Бонжолова, директор на СУ "Кирил и Методий" - Нова махала

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай