32
Следвайте ни

Дават нов шанс за ограмотяване на позакъснели ученици

viber icon

Нов проект дава възможност на пораснали, но незавършили ученици да се включат в курсове по ограмотяване. Това съобщават от Професионалната гимназия по фризьорство и ресторантьорство, която ще организира и провежда обученията. Официалното представяне на проекта, наречен „Поощрителен пазар за образования на територията на област Пазарджик“, предстои на 4 ноември в БТА.

Основната му цел е да подкрепи уязвими групи от територията на област Пазарджик за социално включване чрез осигуряване на достъп до образование и обучение за по-добра реализация на пазара на труда. Целевите групи са хора, навършили 16 години, живущи на територията на Пазарджик, без завършени класове от началния или прогимназиалния етап; неграмотни или слабо грамотни; отпаднали от системата на образованието; безработни; търсещи или получили закрила.

Очаква се 455 души да бъдат включени в курсове по ограмотяване и придобиване на компетентности от прогимназиалния етап на основното образование и валидиране на знанията.

В рамките на проекта ще се проведат 29 курса за ограмотяване и придобиване на компетентности от прогимназиалния етап на основното образование. Всеки курс ще се провежда с максимум 15 обучаеми, които са заявили своето участие по съответния ред. Очаква се 61% да получат удостоверения за успешно завършени курсове по ограмотяване или за придобиване на компетентности от прогимназиалния етап на основното образование. В допълнение 14 лица да са валидирали резултати от неформалното обучение и информалното учене. И не на последно място се очаква 72 лица да продължат обучението си в първи гимназиален етап на средно образование, в професионално обучение и да започнат или останат на работа в рамките на 6 месеца след приключване на проекта. 

Всеки един участник има право на стимул, под формата на стипендия за своето участие, в рамките на проекта и процедурата по която е разработен.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

БРАВО...

БРАВО...

03.11.2021 | 09:38

БРАВО МОМИЧЕТА НИКОГА НЕ Е КЪСНО !!! НИЩО СРАМНО НЯМА !! БЪДЕТЕ УПОРИТИ И ЩЕ СЕ РАЗВАТЕ НА УСПЕХИ В ЖИВОТА....!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?