Следвайте ни

Дават 80% от детските, ако доходът е над 400 лева

Новини от Пазарджик и региона

viber icon

Родителите с доход на член от домакинството над 400 лева ще могат да получават детски надбавки от тази година, но в намален размер – 80% от пълната сума. Това е една от нормативните промени, спуснати от Министерството на труда и социалната политика. Те могат да се прочетат както на сайта на ведомството, така и на информационните табла в „Социално подпомагане“ в Пазарджик, казаха в отговор на наш въпрос от местната дирекция. Няма промяна при изискваните документи.

Измененията въвеждат и допълнително подоходно разграничение на получаващите помощта. Ако приходите в семейството са под 400 лева на човек, за едно дете сумата е 40 лева, за две – 90 лева, за три – 135 лева, за четири – 145 лева, а за всяко следващо държавата отпуска по още 20 лева.

По същата схема се определят надбавките и за домакинствата с доходи от 400,01 до 500 лева, но полагащите им се суми са редуцирани с 20 на сто: за едно дете – 32 лева, за две – 72 лева, за три – 108 лева, за четири – 116 лева, за всяко следващо – по 16 лева.

За малчугани, настанени при близки или в приемни семейства по Закона за закрила на детето се отпускат по 40 лева, независимо от доходите. Безусловно се дава и помощта за отглеждане на подрастващи с увреждания, при които се запазват досегашните размери.

От 400 на 450 лева пък скача прагът за получаване на още някои помощи – еднократната при бременност (150 лева), за първокласници (250 лева) и месечната сума за отглеждане на дете до 1 година (100 лева).

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?