102

Дават 700 бона за почистване на речно корито

Община Велинград отпуска от бюджета си сумата от 700 000 лева за почистване коритото на река Чепинска в контура на СПА столицата - от Радонови бани в кв. Чепино до Калъчов мост в кв. Лъджене. От администрацията на кмета Костадин Коев уточниха, че общата дължина на трасето е 6420 метра.

Конкурсът за избор на изпълнител на обществената поръчка ще започне на 19 юни 2024 г. Крайният срок за изпълнение е дълъг - 31 декември 2025 година.

Проблемният над  километра участък от река Чепинска от доста време се нуждае от спешно и мащабно почистване, като живеещите по поречието и куп неправителствени сдружения многократно са настоявали общината да предприеме мерки заради реалната опасност от наводнения. 

Почистването на реката ще се извърши последователно на три отделни участъка. В първия участък, който започва от края на Чепино и е с дължина 2040 метра, е констатирана намалена проводимостта на речното легло и ще се чисти тревиста, храстовидна и дървесна растителност, паднали и наклонени дървета, отпадъци от опаковки по двата бряга на реката. В този участък попадат около 200 метра, които са в границите на Защитена зона BG0001030 „Родопи – Западни“, и там няма да се извършва почистване. Вторият участък е с дължина около 2380 метра, а третият около 2000 метра. Състоянието на речното корито е същото - намалена проводимост на речното корито и необходимост от почистване на храсти, дървета и битови отпадъци. При заустването на река Луковица в река Чепинска има гнилостни отлагания, които възпрепятстват водния отток и те също трябва да бъдат почистени.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 1 оценки
4/5 от 1 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?