32

Държавни ведомства се отказват от Google Analytics

Институции рискуват санкции - събираната информация се съхранява в сървъри извън ЕС

Държавните и общинските институции ще трябва да се откажат от Google Analytics на официалните си сайтове. Писмо с такава препоръка са получили общини в Пазарджишко от Министерството на електронното управление. В документа се казва, че редица ведомства ползват този инструмент за събиране на статистическа и аналитична информация за посетителите и потребителите, което позволява дълбоко профилиране за интереси, пол, възраст, както и самообучаващи се алгоритми за отделеното внимание към различни клипове в платформи за видеосподеляне.

Проблемът идва от това, че събраната информация се съхранява на сървъри извън ЕС, а това крие рискове от санкции, включително финансови и други санкции от ЕК. Повод за това е решение на Съда на Европейския съюз от 16 юли 2020 година относно защитата на физическите лица при обработването на лични данни и в частност отношенията между ЕС и трети страни, с което се регламентира действието на Щита за личните занни в отношенията между ЕС и САЩ.

След влизането в сила на това решение редица правозащитни организации са започнали кампания по обжалване и възразяване срещу използването на Google Analytics. Пример за такава кампания е тази на Европейския център за цифрови права, в рамките на която са подадени 101 жалби срещу организации и компании в ЕС, които продължават да използват Google Analytics.

Част от регулаторните органи на страните-членки също са против трансфера на лични данни на граждани на ЕС към трети страни, казва се още в писмото, като са приложени линкове към решения в тази насока. От Министерството на електронното управление пишат още, че проучват алтернативни решения. Приканват ведомствата да вземат мерки, като предлагат Google Analytics да бъде заменен със сходния инструмент Matomo.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?