32

Дарителска кампания набира 26 000 лв. за спасителен планински дрон с термална камера

От почти 10 години Сдружение „Планинско спасяване - област Пазарджик" оказва жизненоважна помощ на туристи, изчезнали и засегнати от бедствия и катастрофи хора. През годините Сдружението участва в различни акции, в които издирва и открива хора в беда; локализира пострадали и осигурява безопасното им транспортиране до медицински екипи и органи на реда; участва в гасене на пожари и помощ при спасяване на пострадали граждани; подпомага разчистване след наводнения; помага при засаждане на дръвчета. Сдружението се включва активно с оказването на помощ на бедстващите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия в началото на 2023 г., за което получава и отличие от Министерство на младежта и спорта. Групата приятели от туристи, пещерняци, ориентировачи, планинари и активни граждани, която се събира през 2015 г. постепенно се увеличава и днес вече наброява над 40 души с различен опит и професии.

Сред най-важните неща обаче, освен желанието и опита в издирвателните акции, се оказва техническото обезпечаване. То има ключово значение за бързото реагиране и откриване на пострадалите.

Ето защо от Сдружение „Планинско спасяване - област Пазарджик" инициират дарителска кампания за закупуване на индустриален дрон с термална камера, който съкращава времето за издирване на пострадали, локализира пожари и наводнения, пренася необходими медикаменти преди достигане на спасителни екипи. Подобни устройства предоставят записи и кадри, които имат значимо приложение за спасяването на животи в усложнени условия - през тъмната част на денонощието, скрити от предмети или затрупани в сгради, на труднодостъпни тъмни и гористи райони. Дронът, който цели да закупи Сдружението, притежава високочувствителна термо камера и две спомагателни камери, лети при температури от -20°С и има около 40 минути полетно време с един комплект батерии. Моделът е използван в много от европейските спасителни екипи, а устройството ще бъде подкрепено от специално приложение за безпилотни дронове за помощ при планиране и осъществяване на спасителни операции при извънредни ситуации.  

За да може Сдружение „Планинско спасяване - област Пазарджик" да се сдобие с подобно устройство са необходими 26 000 лв. – сума, която е непосилна за доброволната формация. Затова членовете ѝ инициират дарителска кампания, с която да се осигури закупуването на дрон с термо камера, обучение на 15 професионалисти в 4 екипа от професионални и доброволни направления и 3 тренировъчни акции на терен. Дронът ще бъде позициониран в гр. Пазарджик, но ще се ползва при поискване в цялата страна с пилот на Сдружението.

Кампанията се организира в партньорство с Фондация BCause, на чиято платформа може да намерите информация за дарителската ни кампанията - https://rb.gy/ydp62d и DMS - https://rb.gy/8mx9k4.

*Пресцентър на Община Пазарджик

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?