Следвайте ни

Дариха книги на българска библиотека в Салерно

Новините от Пазарджик и региона

viber icon
Дора ЦВЕТКОВА, Пазарджишка Марица

Община Пазарджик и библиотека "Никола Фурнаджиев" направиха дарение от книги за новопостроена библиотека в италианския град Салерно, съобщи кметът Тодор Попов. Тя е международна и е изградена по инициатива на чуждоезичните общности, живеещи в Салерно, сред които е и българската. Благодарение на дарението нашата секция в библиотеката вече притежава около 80 нови книги, сред които и на пазарджишки автори, енциклопедии за деца, художествена литература.

Двата града вече четири години успешно си партнират по линия на културния обмен. Асоциацията "Център за изкуство и култура" в Салерно и творческите гилдии в Пазарджик си сътрудничат, участвайки в съвместни инициативи като Международния конкурс "Ла пиецета", който се провежда в Салерно и Фестивалът на изкуствата "Арт идея-арт алея", организиран от Община Пазарджик.

Типичен южноиталиански град, Салерно се намира на 80 км от Неапол. Освен че е известен морски курорт, той е и културен център. Най-голямата му забележителност е величествената катедрала, построена през 11 в. и осветена от папа Грегор Седми. След неговата смърт той е погребан в нея и мнозина идват да му отдадат почитта си./Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?