32

Дарение от времето, когато Белово е наричано "Малкият Париж", получи местният музей

Ценно дарение направи на Историческия музей в Белово ръководството на Завода за хартия в града, съобщи директорката на културното ведомство Севдалина Попова.

Архивът на музея се обогати с Ведомости за заплати на книжната фабрика „Сам Патак“. Времевият обхват на документите е от 31.VІІІ.1924 г. до 1943 г. Те съдържат списъци за заплатите и възнагражденията, на които е удържан данък върху общия доход по месеци за съответните години, като са приложени и съответните квитанции - поясни Севдалина Попова.

Между страниците на книгите са запазени интересни свидетелства, като: Разписка от 1935 г. на Юрданка Ст. Паничарова от Дъбравите, за това, че са ѝ изплатили от Сам Патак нетравилно удържан данък; Писмо до Директора на книжната фабрика от Сийка Г. Виамова (нечетливо написано име) от 30 декември 1936 г. от с. Момина клисура с молба понеже е болна да изплатят сумите, които ѝ се полагат на майка ѝ; Пълномощно от Васил Ст. Чучурски, работник във фабриката че упълномощава съпругата си да получи всички суми които му се полагат с дата 19 август 1936 г.

Книгите дават представа за ежедневните трудови отношения между работници и работодатели, носят информация за специалистите, които са работили в завода. Безценно доказателство за икономическото развитие на района. Интересно е да се проследи историята на работниците и специалистите – наред с хора от околните села, тук работят виенчани, италианци, немци, французи, хървати, словенци и др., а децата им учат в местното училище. Затова и Белово в онези времена било наричано „Малкият Париж“ - припомня историята директорката на музея.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?