Следвайте ни

Дарени дърва взривиха противоречиви реакции в Црънча

viber icon

Сто кубика дърва за огрев, дарени от военните на кметството в Црънча, за да бъдат предоставени на нуждаещи се, предизвикаха противоречиви реакции в местната общност. Идната седмица те ще бъдат раздадени и ще стоплят домовете на част от местните хора. Жестът, от една страна, е радващ. Някои обаче се питат от това ли имат нужда жителите на селото, а и на съседните населени места.

"На 12 октомври 2020 г. (понеделник), от 14,00 часа, в с.Црънча, на западния край на военния полигон - Учебен център „Црънча", област Пазарджик, на 100 м западно от портала, ще се раздадат 100 кубика дърва за огрев на крайно нуждаещи се семейства от селото.

Инициативата е на командването на Съвместното командване на специалните операции - Пловдив /бившата 68-ма бригада Специални сили/.

Кметът на селото е направил списък и той, заедно с генерал-майор Явор Матеев,  командир на военното формирование, ще ги раздадат на записалите се около 50 семейства" - гласи прессъобщение от дарителите.

Ден по-рано кметът на Црънча Ангел Руков публикува в социалните мрежи свое подобно съобщение с благодарности:

"От приятната среща през месец март с генерал-майор Явор Матеев, където се съгласува решението за намаляване на гърмежите от ученията на войниците, се изпълни. Тогава се обсъди и предложението му за откриване на работни места за подръжка и обслужване на новите сгради, които се строят до момента към поделението. Г-л Матеев потвърди това да бъдат хора от Црънча. Очакваме това да се изпълни.
Благодарение и на добрата и редовна комуникация между Кметство Црънча и командирите на поделението, се получи и една добра дарителска инициатива от страна на друго военно поделение - над 100 куб. м. дърва за огрев. Тези дърва ще бъдат предоставени на крайно нуждаещи се жители на селото, които ще се разделят по предварително подготвен списък.
Благодарим от името на кметството и жителите за предоставеното благо!

На 12.10.2020 понеделник в 13.00ч, генерал Матеев лично ще посети и поздрави жителите на селото и се надяваме за още такива ползотворни срещи" - написа Руков.

Не закъсня обаче и реакцията на црънчани, които от години се опитват да прекратят или поне да намалят шумовия и пушечния терор от изградения близо до домовете им военен полигон. Ето какво коментира един от тях - Георги Янкулов:

"НАДЯНА ЛИ
ВЕЧЕ ЦРЪНЧА РОЗОВИТЕ ОЧИЛА ЗА "ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ"?!
(Или, прие "Мижи, да те лажем, колко хубаво е да си имаме стрелкови полигон у село!)

Който не е бил на първи остомври в Црънча навярно не е и чул "гръмовните салюти" на военните в чест на празника на Майката Божия заглушаващи уредбата на празничния водосвет пред храма.
Та до тук за намаляването на гръмовете на полигона до селото. И това тяхно групиране, т.е. по думите на ген.Явор Матеев - " Няма да гърмим всеки ден , но в един ден ще гърмим толкова колкото е нужно за подготовкота ни", по същество не е никакво намаляване.
И до него се стигна в резултат на двете подписки и многогодишни протести на црънчани (подкрепени от жителите на съседните села) с искане за закриването на военния полигон.
Нещо повече, нямаше да има и никакви "приятни срещи" и обещания, ако не бяхме отстояли и получили подкрепата и решението на Общинския съвет Пазарджик за закриването му.
Така наречената приятна среща е и резултат на не толкова приятния дебат на Обществения ни съвет за развитие на Црънча с ръководството на Специалните сили организиран с медиатор г-н Тодор Попов като кмет на общината.
Отпускането на някакви благинки за Црънча под формата на дарени дръвца, идват и след юридическия натиск на обществени структури и организации към Министерството на отбраната за нормативното право въобще за съществуването на полигона в непосредствена близост до селото ни.
А и такива "благинки" не трябва ли да има и за комшиите ни-хората от Дебръщица и Паталеница, които също страдат макар и в по-малка степен от дейността на полигона?!
И най-важното, въобще някой има ли даден мандат да игнорира както подписките на жителите, така и решенията на общоселските ни събрания по проблема.
Решението на Общинския съвет Пазарджик също подкрепящо закриването на полигона не е отменено.
Но пък близо 200 човека, (част от които са се подписали срещу дейността на полигона) са харесали , договарянията на Кметството под формата на "Танто за кукуриго".
Което ме кара да се питам- купиха ли ни с парите от дарението, като едни се продадоха, други смачкаха, или въобще се изметнахме вече като свободолюбиви црънчани?!
И надянахме розовите очила дори и за наглото безобразие!".

Извън въпроса за дървата от военните - в селото продължават строителните дейности с парите от едно друго дарение - предоставените от Делян Пеевски 700 000 лева на Община Пазарджик, половината от които би трябвало да бъдат вложени в благоустрояване на Црънча и изграждане на голям парк. Тема, която също провокира противоречиви реакции, а местните хора не крият скептичното си отношение за резултата.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Стоян

Стоян

09.10.2020 | 20:54

Няма военни-има цигани и не вземате а давате. Какво ви пречат хората бе лумпени?

Отговори
0 0
Цццц

Цццц

09.10.2020 | 16:01

Безплатен обяд няма!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?