32

Данни за ХИВ/СПИН и нови възможности за терапия обсъждаха експерти

„Заразените с ХИВ от началото на пандемията до сега са 85,6 милиона.

Комбинираната терапия пречупи тенденциите в развитието на заболяването.“

Значителна част от инфектираните в света са в Африка. В България разпространението остава сравнително ниско. Водещи страни по брой на заразените в Европа са Русия и Украйна.

Тези данни изнесе професор Марияна Стойчева - инфекционист с многогодишен опит и преподавател в МУ Пловдив на организираната от РЗИ Пазарджик обучителна работна среща в град Велинград. Срещата се провежда по Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и Сексуално предавани инфекции в РБ 2021 -2025 г. с представители на местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и представители на отдели „Закрила на детето“ към Агенция социално подпомагане. В презентацията си тя постави акценти върху същността на самия вирус, начините по които може да се осъществи заразяването, ранните признаци на болестта и значението на своевременната антиретровирусната терапия.

„Терапията пречупи тенденциите в развитието на заболяването. Тя има огромно значение за инфектирания, защото предотвратява развитието на болестта, той остава клинично здрав. Когато се  постигне ниско/неоткриваемо ниво на ХИВ в кръвта, заразеният не заразява своите партньори, бременната не заразява своето бебе. За съжаление достъп до терапия имат по-малко от 80% от заразените в света. 

ХИВ е РНК вирус, има всички необходими ензими за размножаване и развитие. Той е независим от ензимите на човешкото тяло. Терапията подтиска ензимите на вируса. По повърхността има антигени на вируса, които търсят съответния рецептор на клетката. Вирусът атакува Т–лимфоцитите, които са клетки, мениджър на имунната система. Важно е да се знае, че няма лечение на вируса, няма ваксина, няма спасение от него. 

Вирусът е с най-висока концентрация в половите течности – сперма и вагинален секрет,  в кръвта, в кърмата, в мозъчната течност. Той се предава при сексуален контакт; чрез обмяна на телесни течности; и от майка на бебето й, както по време на бременността чрез плацентата, така и в процеса на самото раждане и чрез кърмата. На ХИВ позитивни майки не се препоръчва кърмене. Изследването на бременните жени е изключително важно, а при инфектираните бременни е задължително провеждането на антиретровирусна терапия.

С най-висок риск от заразяване са инжекционните наркомани, гей-мъже, проституиращи, техните партньори, лицата с безразборните сексуални контакти. В България най-рискови са мъжете правещи секс с мъже, хетеросексуалните контакти, и инжекционно употребяващите наркотици /ИУН/. Не е за подценяване хетеросексуалният път на разпространение на инфекцията. 

Положителна тенденция в страната е намаляването на ИУН от 25% на 10% през последните 10 години. Терапията в тази група се провежда изключително трудно и с малък успех.

Няма заразени деца през 2022 година по вертикален път.

Човек не може да се заразите при битови контакти, чрез кашлица, кихане, ухапване от кръвосмучещи насекоми.

В България най-често заразените са от 30 до 39 години.“

Презентацията на професор Стойчева бе посрещната с голям интерес от всички присъстващи на срещата. 

Г-жа Валентина Гешева от Фонд за превенция на престъпността – Ига, представи практически опит за работа на терен с рискови групи, като акцент бе поставен върху работата с инжекционно употребяващи наркотици.

В края на срещата  някои от участниците провериха своя ХИВ статус на терен.

РЗИ напомня, че всеки желаещ може да се изследва анонимно и безплатно за ХИВ, Хепатит В, С и Сифилис в лабораторията на здравната инспекция до края на кампанията.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?