32
Следвайте ни

Дами с маски на кафе красят къщата на новодомци

viber icon

Стенна рисунка на хубави жени в кафене с актуалните за днешните пандемични времена маски придава оригинален вид на една от новозакупените къщи в Панагюрското село Бъта. С маска е и келнерът, който ги обслужва. До заведението пък четирима мъже в народни носии играят хоро на фона на планински пейзаж от Средногорието. А от другата страна има манастир, дървета, чешма и пак планински върхове.


Това е поредното творение на самоукия художник Йордан Калагларски-Гарчо. Картината е с обща площ между 24 и 26 квадратни метра и се намира на имота на най-новите му съседи.


А те са младо семейство от пловдивското село Строево, едни от многото напоследък новодомци в Бъта, на които местните се радват при мисълта, че така се поддържа селото живо и многолюдно. Оказали се общителни хора, а Гарчо бързо се сприятелил с тях. Скоро след това ги помолил да му предоставят фасадата на новия си дом, за да я изрисува и направи уникална. А те приели. Предстои му още едно предизвикателство - да направи нова картина на още една стена, но грапава. Вече е измислил как да превърне дефекта в ефект - там ще има дървета, а неравностите ще допълват естествената визия на короните и листата.


75-годишният бътовец не е школуван художник, сам се научил да рисува и това е едно от любимите му занимания. Цялото село е изпъстрено с негови картини. Те са по врати, зидове, стълбове. След всяка следваща се намира някой да го покани да сътвори нещо и на неговата къща. 
Гарчо е изрисувал и цялата бетонна стена по брега на река Банска Луда Яна. Добавя, че е измерил стената - точно 225 крачки. „Като видя празно място, не мога да спя, докато не измисля какво ще изрисувам”, казва самородният творец.
Артистичната му същност често се изявява в някоя от свежите му шегички, очаквани от почитателите му с любопитство. На къщата му нерядко може да се видят префасонирани народни мъдрости или рекламни слогани: „Очаквайте новия мобилен оператор ВивакомШу”, „Най ми е мило и драго трезвен да видя наш Благо”, „Тате носи, мама есемеси”, "Говориш ли си сам - преминал си на гласова поща", „Лека полека, умря си човека на клинична пътека“, след изборите за нов президент на САЩ през 2016 година - "От Trump, та на глог", а следващите избори го вдъхновиха да се самопровъзгласи за новия президент на Бъта Джо БайДанчо. 


Сега загатва, че има атрактивни хрумвания и по повод на предстоящия вот за президент, вицепрезидент и народни представители в България. Но заради правилата в Изборния кодекс ще трябва да ги сподели след 14 ноември.
С гордост обаче се представя в новото си амплоа: "Аз съм служебният художник на Бъта. По време на служебно правителство така ме водят вече".
*Снимки - Мария Кършева

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?