Следвайте ни

Дали ще продължат протестите в Братаница, става ясно днес

viber icon

Протестите и блокадите на центъра в Братаница, където преди дни на пешеходна пътека загина нелепо 8-годишно момиченце, временно бяха прекратени. Вместо това, днес се очакват разговори за допълнително обезопасяване на главния път.

+++++

Ежедневните протести са спрени по настояване на близки на починалото момиче, което бе пометено от служебна кола на МВР, шофирана от служител на ГДБОП, който бързал за оперативка. Родителите на жертвата са потънали в мъката си и не търсят отмъщение. Искат само гаранции, че няма да има повече жертви и ранени на мястото, където бе убита дъщеричката им, докато отивала до магазина за сладолед. Искат също така виновникът да осъзнае грешката си, а всички шофьори да пазят децата на пътя като свои. Това коментира пред „Марица“ чичото на момиченцето Калофер Калоферов.

„Брат ми е съкрушен, но въпреки всичко не таи гняв, нито злоба към шофьора, който блъсна детето ни - увери Калоферов. - Дори го съжалява, защото той не е помислил за децата си. Ако беше помислил първо за собствените си деца, за това как ще им обясни защо е отнел живота на едно малко невинно момиченце, нямаше да го убие. Брат ми би искал този човек да получи справедливо наказание от съда, но вярва, че ако това не се случи, има кой да го съди - Господ. Ние сме вярващи хора и се уповаваме на Бог“, допълни чичото.

Повод за туширане на напрежението стана предложението на кмета на Пазарджик Тодор Попов общината да изгради издигната пешеходна пътека, макар че пътят е републикански и би трябвало това да направи АПИ. В понеделник представители на селото са поканени на разговори със служители на ведомства, от които зависи да бъдат изпълнени техните искания.

Жителите на Братаница от години настояват пътят да бъде обезопасен. Не приемат оправданията на АПИ, че има добра маркировка и пътни знаци. След като те не се спазват, а водачите карат през селото като по магистрала, очевидно това не е достатъчно. Потвърждават го многото инциденти, както и няколкото невинни жертви само в последните 2-3 години.

Затова хората искат да бъдат направени поне три издигнати пешеходни пътеки на места, където повече се пресича натовареното шосе, да бъдат поставени камери за контрол на скоростта и да има постоянно полицейско присъствие, защото само то кара шофьорите да карат по правилата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?