Следвайте ни

Д-р Темнилов: Колегите са на ръба на силите си

Директорът на болницата призова джипитата да помогнат на колегите му в КОВИД отделенията

viber icon

Хората от екипа на Областната болница работят вече на ръба на силите си. Това разказа изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Красимир Темнилов по време на днешния брифинг на Областния кризисен щаб. Той призова доброволци да помогнат в тежката ситуация, като допълни, че най-полезни биха били джипитата.  

 

Болницата има достатъчно добри специалисти, но много от тях отсъстват заради заболяване и необходимост да се лекуват вкъщи. Работата им се поема от останалите на поста си, които са свръхнатоварени. 

"Засега се справяме, допълни д-р Темнилов. Но доброволци винаги са добре дошли. Общопрактикуващи лекари биха били най-полезни - те имат най-добри познания за вътрешните болести".

В момента в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик болните с коронавирус са 15, във Второ вътрешно се лекуват 23-ма пациенти с КОВИД инфекция, а 8 са настанените в реанимация. От тях 7 са интубирани. Разкрити са 15 триажни легла, където се настаняват болни до излизане на ПСР тестовете.

"Тук мога да вметна, че най-много се затрудняваме при изчакването на ПСР тестовете, за да се ориентираме за "чистите" пневмонии и тези с КОВИД инфекция и да знаем къде да настаним пациента", допълни д-р Темнилов.

Леглата за хора с коронавирус са увеличени с 10% в изпълнение на заповедта на здравния министър, като има готовност да да се разкрият и още места. При общо 420 легла има 46 пациенти с доказана КОВИД инфекция.

Утре в лечебното заведение ще бъде обособен павилион за предварителни прегледи с лекарски кабинет, чакалня, помещения за преобличане и ситуиране на медикаменти в медицинския шкаф. Той е в съществуваща сграда на транспортния вход на болницата.

1644 са заразените ​КОВИД от началото на пандемията в Пазарджишко, сочат данни на Областния кризисен щаб, изнесени от губернатора Стефан Мирев. За 101 пациенти заразяването с новия коронавирус е имало фатален край. 119 медицински работници са преминали през опасната зараза.

В момента 661 ​човека от областа се лекуват от К​ОВИД, 10 са на интензивно лечение. ​С ​коронавирус са 14 ученици и 29 работещи в училищата. 855 жители на областта са под карантина.

Всички болници в областта вече приемат пациенти с КОВИД, увери директорката на РЗИ д-р Фани Петрова. Навсякъде броят на леглата е увеличен с 10%, има готовност да бъдат разкрити и още. Местата в Инфекциозното отделение в момента са запълнени, но има възможност нуждаещите се пациенти да бъдат приемани в други лечебни заведения.

Болниците в цялата област са обезпечени с медицински персонал, но въпреки това никога не е излишна помощта на доброволци. Те може да се лекари, медсестри, санитари и всеки, който може да помогне с нещо. 

В региона продължава контролът по спазване на противоепидемичните мерки. Извършените проверки от общините, РЗИ, МВР, включително съвместни, са близо 270.

179 протокола за предупреждение са съставени през последната седмица и са написани 9 акта за неспазена карантина и не носене на маски на закрито.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Джи-пи

Джи-пи

07.11.2020 | 20:23

Темнилов! Проблемът ти е в некомпетентността на някои " лекари" в поверената ти болница, особено в Реанимацията,начело с нейния Началник!! Схващаш ли??

Отговори
1 0
Пулмолог

Пулмолог

07.11.2020 | 19:53

Ало,Темнилов!! Няма " чисти" и " мръсни" пневмонии!! Разликата е в плащането! Като психиатър схващаш ли???

Отговори
1 0
Друг пулмолог

Друг пулмолог

07.11.2020 | 20:14

Темнилов!! Твоят заместник много добре знае,че от " чистите" както и от " мръсните " пневмонии се оздравява, ама се и умира!! Ясно??

Отговори
1 0
Цеца

Цеца

05.11.2020 | 14:59

Къде гит ърсиш джипитата? Да дойдат на помощ,не е като да пишат рецепти по 5 часа на ден и да си ходят. Заповед! Като откаже му се отнемат правата на лекар! В момента сме на война!

Отговори
2 1
Д-р Ох боли

Д-р Ох боли

07.11.2020 | 19:59

Ало, БАБА МЕЦО!! Лекарски права се отнемат от СЪД при извършено престъпление!! Схващаш ли бе Тикво??

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?