32

Д-р Савов поздрави колегите си за Деня на здравния инспектор – 15 март

Директорът на РЗИ Пазарджик д-р Димитър Савов, поздравява здравните инспектори от област Пазарджик по случай професионалния им празник – Деня на здравния инспектор. Пожелава на всички крепко здраве, щастие, професионални успехи и по-малко конфликти при изпълнение на контролната дейност.

Повече от половин век здравните инспектори се грижат за укрепване и опазване на общественото здраве. Те са хората, които осъществяват държавния здравен контрол свързан с изпълнението на установените с нормативен акт здравни изисквания за: контрол на обекти с обществено предназначение; контрол на продукти, стоки и дейности със значение за здравето на човека; контрол на условията на жизнената среда; надзор на заразните болести. Освен контролна дейност, здравните инспектори имат задължения свързани с профилактика на болестите и превенция на здравето. 

Трудът на здравния инспектор често остава незабелязан и въпреки трудностите, здравните инспектори изпълняват своите задължения със съзнанието за изключителната отговорност, която носят за опазване на общественото здраве.

 

* * *   

Специалността „санитарен инспектор“ е създадена за първи път през 1966 г. в Централния институт за подготовка на средни медицински кадри в гр. София. Въвеждането й е в резултат на осъществяваната масова реформа на хигиенно-епидемиологичната организация в страната, започнала през 1965 г. като предложение на д-р Владимир Калайджиев (1921-2009), работил по това време като зам.-министър в Министерството на народното здраве и социалните грижи (МНЗСГ) на България. Общата хигиенно-епидемиологична организация в България след 

1944 г. е следвала т.н. съветски модел, като през 1950 г. в България са създадени 28 санитарно-епидемиологични (САНЕПИД) станции според делението на страната по окръзи. Като първи заместник-министър, д-р Калайджиев, отговарящ за санитарно-противоепидемичното и планово-финансовото управления, след задълбочен анализ на предпазната медицина в България, продължил почти три години, предлага замяната на съществуващите САНЕПИД станции с 10 хигиенно-епидемиологични института с 27 клона и 42 противоепидемични групи. Тези промени са осъществени с Постановление на Министерския съвет № 11 от 15.03.1966 г. и с Указ на Президиума на Народното събрание за Държавната санитарна инспекция 

№ 257 от 1.03.1966 г. Те не само извършват реорганизация на системата, но поради нуждата от специализирани кадри се създава и длъжността „Санитарен инспектор“. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?