Следвайте ни

Д-р Магдалена Станева: 21-годишна от Ракитово е излекувана от морбили

Лабораторно потвърдените случаи в Пазарджишка област са общо девет

viber icon
Борислав НАУМОВ, Пазарджишка Марица

Общо девет са потвърдените засега случаи на морбили в Пазарджишко. Областта ни се нарежда на второ място след Пловдив по разпространение на болестта. Прави впечатление, че при нас са засегнати и деца над 1-годишна възраст, които трябва да бъдат имунизирани. За тревожната тенденция разговаряме с д-р Магдалена Станева, която ръководи дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция в Пазарджик.  

- Наскоро директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че най-много нови случаи на морбили има в Пазарджик. Така ли е?

-  От първия регистриран случай на морбили в Пазарджик до момента лабораторно потвърдените случаи са общо девет. При всички тях лечението премина успешно и те са изписани. Всъщност последната болна е изписана днес (в понеделник, 12 юни, бел. на автора). Това е 21-годишна ромка от Ракитово.

Това първият случай ли е на болен от областта, но извън град Пазарджик? Ваксинирана ли е била тази жена?

- Това наистина е първият случай на заболял от морбили, който не е жител на Пазарджик. Жената не е родом от Ракитово. По данни на сегашния  личен лекар тя има направена на 12-годишна възраст реимунизация с ваксина, но дали е имала ваксините в бебешка възраст, няма информация, поне по документи.

При предишен наш разговор вие споменахте, че при част от разболелите се от морбили деца има вписвания, че са ваксинирани, но по-късно лабораторните проби показват липса на антитела, т.е. не е имало имунизация. Има ли какво да се направи, за да няма такива случаи - не толкова заради фиктивните вписвания, колкото заради това, че всеки разболял се става разпространител на заразата, а и болестта не е от леките.

- Да, имаше две или три болни деца, при които пробите показаха отсъствие на защитен титер, казано на медицински език. Има какво да се направи, но за да се предприемат определени действия, трябва да има съответното разпореждане. Струва ми се, че главният държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев вече направи такова разпореждане, ако не писмено, най-малкото устно. Препоръката е да се взимат на случаен принцип серумни проби от лица, в чиито имунизационни паспорти е вписано, че са ваксинирани. И ако при лабораторните изследвания няма споменатият вече защитен титер, явно няма и предшестваща успешна имунизация. Следователно тя трябва да бъде направена.

А има ли какво да се направи за предпазването на децата, които са по-малки от 13 месеца, когато според нашия имунизационен календар се прави ваксинация с тройна ваксина срещу морбили, заушки и рубеола?

- Нищо не може да се направи, поне като имунизация, защото такива са предписанията на българския имунизационен календар. В медицината е прието да се смята, че кърмачетата до тази възраст получават естествен имунитет с майчиното мляко. Не всички жени обаче имат кърма или кърмят бебетата си. Между другото сред разболелите се от морбили в Пловдив има доста деца, които са под тази възраст и явно нямат този имунитет, за който се разчита, че ще дойде от майчината кърма. И при кърменето традициите не са това, което бяха. Факторите, които влияят върху здравето на кърмачето и върху риска от заразяване с морбили, са доста повече.

Можем ли да кажем, че в Пазарджик морбили дойде от Пловдив, където има най-много регистрирани случаи?

- Най-вероятно е така. През май имаше доста празници, не само Гергьовден, и хората си гостуват, все пак двата града са доста близо, има роднински и приятелски връзки. Когато разговаряме с хора от семействата на разболели се от морбили, те по принцип отричат такива контакти, отричат гостувания. Но като обикаляхме из ромската махала и говорихме с хората, разбрахме - от баби, от лели, от съседи - че е имало такива гостувания, идвали са жени от Пловдив заедно със своите бебета. И след това при разговори с колеги от Пловдив разбрах, че тези дошли в Пазарджик деца са лекувани в тамошното инфекциозно отделение. Има я връзката. Няма и как иначе да се случи, защото морбили се предава само при директен контакт между болен и здрав човек./Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай