102

Д-р Колчаков: Райският газ е истинска дрога

Бившият кмет на Пазарджик(мандат 1999-2003 г.) д-р Иван Колчаков, който преди няколко години се върна към професията си на анестезиолог в УМБАЛ „Софиямед“, коментира актуалната от няколко дни тема за разпространението на т.нар. "райски газ" след младите.

„Става дума за истинска дрога, макар и под формата на газ. Това е съединение, открито преди 250 години, и се използва от 200 години. Райският газ е сравнително слаб анестетик, но действа като всички анестетици. Тук ще цитирам първото изречение в учебника по анестезиология: Всички анестетици са отрови. С този факт не искаме да плашим хората, а да им припомним, че още римляните са казали, че дозата прави лекарството. В определена доза е лекарство, в определена доза е отрова, в много по-малка доза няма никакъв ефект“, заяви д-р Колчаков.

Райският газ влиза в белите дробове на младите хора, измества кислорода и може да доведе до задушаване. Човек може да посинее, да получи цианоза, а в тежките случаи дори да се стигне до смърт.

„Ефектът на райския газ е рисков. Това е поредната нокса, която атакува нашата нация, особено младите хора. По статистика знаем, че българските тийнейджъри са най-пушещите, най-пиещите, сега са най-купонясващите с райски газ. Това е път за никъде. Крайният резултат е най-бързо умиращата нация в света“, предупреди д-р Колчаков.

Според него държавата трябва да се намеси и да се спре свободната му продажба. „Явно начинът на свободна продажба е стигнал до една фаза, която е неприемлива. Нещата трябва да бъдат регулирани по законов ред. Като всяка дрога и райският газ трябва да бъде регулиран от държавните органи“, заяви анестезиологът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?