32

Д-р Цветолюб Митев: Колоноскопията – важна част от скрининга за рак на дебелото черво

Колоноскопията е златен стандарт при изследване на дебелото черво, с която да се диагностицират различни заболявания и най-вече рак на дебелото черво и ректума, споделя д-р Цветолюб Митев, началник на Отделението по гастроентерология на МБАЛ „Уни Хоспитал“.

Случаите, при които често се извършва процедурата са:
 Болки в корема;
 Наличие на кръв и/или слуз в изпражненията;
 Запек, диария или скорошна промяна в ритъма на изхожданията;
 Предходни полипи или тумори;
 Фамилна анамнеза за заболявания на дебелото черво;
 Възраст над 45 години;
 Полипозни синдроми.

Д-р Митев и екипът му рутинно извършват и препоръчват колонскопия при пациенти, които имат родител, брат или сестра с диагноза колоректален карцином или полипи. Изследването се извършва под упойка, водено от анестезиологичен екип и е безболезнено за пациентите. Преди започването му е необходима подготовка, за която пациентът подробно се инструктира от медицинските специалисти.

По време на колоноскопията нерядко откриваме и отстраняваме полипи, като по този начин се отстранява риска от злокачествено израждане, подчертава д-р Митев.

Здравословното хранене, наличието на нормална двигателна активност, спирането на вредни навици като тютюнопушене и употреба на алкохол, извършването на скринингови изследвания са част от мерките, които пациентите могат да предприемат за предпазването от много заболявания.

За повече информация: 0357 88 581

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?