Следвайте ни

COVID-19 затвори най-голямото предприятие в Пазарджик

Общо 1800 работници и служители излизат в отпуск за 1 месец

viber icon

Глобалната криза, породена от пандемията на COVID-19 даде пряко отражение и в дейността на работодател номер 1 в Пазарджик и общината "Костал България аутомотив“.

На работа във фирмата са над 1500 души, още 300 са ангажирани в дъщерното логистично дружество "Ариете", което бе открито в края на 2019-та година. 

Утре ще бъде последеният работен ден за ​работещите в производството и администрацията хора, след което дружеството ще спре дейност за близо 1 месец, научи "Марица".

От ръководството на "Костал" все още не са излезли с официално становище по този повод, но работещи в предприятието разкриха, че вече са известени за рестрикциите, които идват като функция от намалената работа на доставчици и търговски партньори. 

Както е известно немската фирма произвежда резервни части(модули и електроника) за Италия, Франция и Германия, а суровините за това идват от Китай. 

Първоначално в "Костал" минали от трисменен на двусменен режим на работа, с почивка в събота и неделя, но в крайна сметка ръководството взело решение за радикалната мярка със спиране на производството. 

Сметките показват, че при благоприятно развитие на картината работници и служители на "Костал" ще се завърнат на работните си места в края на месец април, непосредствено след великденските празници.

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

АНДИ

АНДИ

27.03.2020 | 22:43

"Ариете"в България е част от конгломерата "Ариете Груп". Подизпълнител,а не дъщерна фирма на "Костал". Поне си проверявайте инфото!

Отговори
1 0
Пет

Пет

27.03.2020 | 19:34

Това с фирмите..как се казват точно и Кога са създадени е Само подробност!Важното е че производството ще спре за дълго време..Защото света се пренасити с коли и хората ще обеднеят и по малко купуват след тази криза!

Отговори
1 0
Aleksandur

Aleksandur

26.03.2020 | 18:03

Вестник Марица, не пишете глупости, Ариете не е дъщерна фирма на Костал, нито пък е открита в края на 2019, в Пазарджик е още от 2016година, а в град Смолян от 2009 2010

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?