Следвайте ни

ЦИК върна на решението за агитация на чужд език в Пещера

viber icon

Централната избирателна комисия върна за ново разглеждане решението на ОИК-Пещера, гласящо, че не е доказано нарушение при среща на един от кандидатите за кмет на общината в ромски квартал, при която певецът Орхан Мурад и съпругата му говорят на чужд език.

В жалбата срещу решението се изтъква, че видеоматериали от събитието са разпространени в редица български медии.

„Централната избирателна комисия, след като се запозна с публикуваните материали установи, че такова предизборно мероприятие се е състояло на територията на гр. Пещера и в предизборната агитация е използван език, различен от българския, се казва в становището на ЦИК. Материалите са налични на интернет страниците на медиите и ОИК може да се запознае с тях при вземане на решение относно нарушение на ИК. От публикувания аудио-визуален материал и статиите е видно, че на предизборното мероприятие в Пещера се изнася слово на език, различен от българския, в превод. От същия безспорно се установява провеждането на предизборно мероприятие в кв. „Едиверен“, на което са представени кандидат за кмет и кандидати за общински съветници в присъствието на музикалния изпълнител О. М. и съпругата му, говорещи на език, различен от българския. В началото на мероприятието представител на коалицията представя кандидата за кмет на език, различен от българския, след което следва изказване на кандидата на български език и превод. С аудио-визуалните материали и статии ОИК – Пещера не е била запозната, тъй като същите са представени пред ЦИК.

При това положение Централната избирателна комисия счита, че решението на ОИК – Пещера следва да бъде отменено, тъй като същото е немотивирано и постановено при неизясняване на цялостната фактическа обстановка, а преписката върната на ОИК – Пещера със задължителни указания за ново произнасяне и разглеждане по същество, като вземе предвид цитираните в жалбата материали“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?